Posležetvena obrada i čuvanje zrna kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513060
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Posležetvena obrada zrna kukuruza je jedna od najtežih operacija njegove proizvodnje.Naročito je veliki utrošak rada i sredstava na žetvi i obradi klipova. Obrada kukuruza se znatno komplikuje u vlažnim godinama kakva je ova, kada je žetvena vlažnost zrna dosta visoka čak i preko 35 % a vlažnost kočanke je do 55 %.
   Jedini pouzdan način da se sačuva sveže ubrano zrno je sušenje u sušarama. Posle dovođenja vlažnosti zrna na 13-14 % moguće ga je čuvati u toku godine i više bez kvarenja.

   Pravilno izvršeno sušenje čuva kvalitet zrna i svodi na minimum gubitke hranljivih materija. Sušenje zrna za ljudsku i stočnu ishranu je racionalnije sa gledišta organizacije rada i ekonomski je efektivnije nego sušenje klipova, pošto se pri sušenju klipova neproduktivno rashoduje toplota i mehanička energija na otklanjanje vlage kočanke, nedovoljno se koristi prostor sušare i dosta teško se obezbeđuje ravnomernost zagrevanja i sušenja mase. Brzina sušenja je veća 15-20 puta nego klipova a rashod toplote na isparavanje vlage je oko dva puta manji. Okrunjeno zrno vlažnosti 13-14 % je postojanije nego u klipovima.Zrno kukuruza ima manju poroznost nego klipova te stoga njegovo čuvanje ne zavisi od promena atmosferskih uslova.
   Efikasnost rada sušare biće utoliko veća ukoliko se pravilnije eksploatišu instalacije za sušenje. Produktivnost sušare zavisi od vlažnosti zrna a takođe i od izbora i održavanja temperaturnog režima.

   Osušeno zrno kukuruza se može čuvati u: -običnim podnim skladištima, dobro provetrenim gde pri čuvanju suvog zrna sa 13-14 % vlage visina gomile može biti i do 3,5 m -u silosima za zrno
   U procesu čuvanja neophodno je periodično kontrolisati stanje zrna .Prvenstveno treba osmatrati seme i motriti na njegovu boju i miris. Ako masa dobija nesvojstven joj miris i boju, zrno treba provetriti ili ohladiti.

   Snežana Stojković-Jevtić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.