Poljoprivredna praksa suvog ratarenja u Šumadiji – Dobrivoje Popović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512781
  Popović Dobrivoje
  Učesnik

   Analitičko sagledavanje ratarske proizvodnje u Šumadiji u jednom intervalu, kraja maja i početkom juna 2017. -e godine, samo površno a na prvi pogled stvara sliku prosečnom i uobičajenom za više godina. Jednostavno atare pokriva vegetacija jesenje setve iz prošle godine ( strna žita, krmne biljne vrste, lucerka, crvena detelina, neke uljarice…) kao i rana i kasna prolećna setva ( jare strnine, biljne vrste za stočnu hranu, okopavine …)
   Međutim, kada detaljno analiziramo tehnologiju proizvodnje gde bi sveobuhvatno od agroklimatskih uslova, zemljišnih odlika, tehnologije obrade, izbora biljnih vrsta (sorata i hibrida) rokova radova, nege useva itd. dolazimo do posebnih momenata tj. stručnih zapažanja koje neminovno moramo da poštujemo.
   Ovde ne možemo da govorimo o svim pojedinostima , što je nemoguće, ali ispred svega definišemo zapažanje za navedene vegetacione periode, da je samo stručni prilaz svakoj fazi biljne proizvodnje imao nemerljive pozitivne efekte.
   Posebno su značajno ugrađene u fenotip svih useva stručne preporuke- npr. vreme i način obrade oranica, izbor biljnih vrsta kao i sorata i hibrida, vreme setve, mere nege useva…
   Zašto smo baš ove dve sezone uzeli kao reper svih uticaja na biljnu proizvodnju?
   Zato što ih odlikuje to da se u ukupnom tehnološkom procesu ratarske proizvodnje u Šumadiji najčešće od prošle jeseni do ovih dana, odsustvovalo i to stručno opravdano, od prosečno predviđenih i definisanih optimalnih intervala, tj. perioda i samih sadržaja pojedinih operacija. Samo stručno znanje, poljoprivredna praksa i iskustvo imaju pravo na ovakav pristup biljnoj proizvodnji u cilju postizanja kvaliteta i kvantiteta ukupno i po jedinici površine. Samo preporuke bez aktivnog učešća ostaju bez većeg efekta i često neprimenljive.
   Bez brojnih analitičkih analiza , bez navođenja niza pojedinosti koje zajedno čine integral ukupne ratarske proizvodnje , sa nekoliko reči možemo da potvrdimo da je ratarska biljna proizvodnja uspešna jedino stručnim pristupom u kontinuitetu samo ako je uvek prisutna na početku njive tj. parcele.

   Dobrivoje Popović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.