Poleganje rasada – Marija Milovanović dipl.inž.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587614
  Gvozdić Ljiljana
  Učesnik

   Poleganje rasada je bolest koja zahvata mlade, često tek iznikle sadnice povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja. Kada dođe do infekcije, mlada sadnica retko uspe da preživi i da postane zdrava i plodna biljka. Kritičan period u kojem dolazi do poleganja je onaj nakon setve a pre stasavanja sadnica. Tada su biljke osetljive i potrebna im je posebna nega. Kada biljka razvije listove i dobro se ukoreni  postaje sposobnija da se prirodno odupre gljivicama odnosno buđi koje prouzrokuju poleganje.

   U određenim klimatskim uslovima, patogeni zaslužni za bolest poleganja mogu zaraziti i korenov sistem kao i početne redove listova ili grana čak i kod odraslih biljaka. Gljivice rizoktonija i fuzarijum kao i vodena buđ – pitijum, predstavljaju  patogene koji najčešće uzrokuju poleganje.

   Pokazatelji da je sadnica zaražena bolešću poleganja jasno će ukazati i stablo koje je previše istanjeno da poprima izgled niti, uvenuće listova kao i njihova boja koja iz zelene prelazi u sivu ili braon.

   Prevencija nastanka poleganja u velikoj meri svodi se na higijenu opreme za sadnju,potrebno je sterilisati kontejnere. koristiti nov supstrat  I  izbeći upotrebu baštenske zemlje, saksije moraju imati adekvatne drenažne otvore.Za sadnju na otvorenom, potrebno je sačekati da se setveni sloj dovoljno zagreje kako bi klijanje bilo uspešnije,treba koristiti samo čistu vodu za zalivanje, temperature od 20-25 stepeni .Potrebno je obezbediti 12-16 časova svetlosti za normalan rast.Đubrenje sadnica uopšte nije potrebno a ukoliko to nije slučaj, đubri se sa ¼ otopivog đubriva nakon pojave prvih nekoliko listova.

   Marija Milovanović

   Dipl.inž.ratarstava

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.