Pojilo za pčele

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by PSSS Nis.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588136
  PSSS Nis
  Učesnik

   Kvalitet i dostupnost vode je važan faktor u toku čitave pčelarske sezone. Voda je važna radi očuvanja mikroklime u košnici, pravilnog razvoja legla i očuvanja zdravstvenog stanja pčela. U blizini pčelinjaka neophodno je da postoji izvor pijaće vode koja se po kvalitetu ne sme razlikovati od vode za ljudsku upotrebu. Ukoliko u blizini nema prirodnog izvora kvalitetne vode na pčelinjaku je neophodno postaviti pojilo za pčele.

   Kao popjilica može da posluži svaka posuda izrađena od bezbednog materijala koja ne propušta vodu. U širokoj upotrebi je pojilica koja se zavrće na plastičnu flašu (2L) tako da menja zatvarač flaše. Zatim se flaša okreće naopako i pojilica postavlja na unapred pripremljeno postolje za koga se fiksira ekserima. Takođe pojila mogu biti napravljena od staklenih tegli ( 3-5l za zimnicu) okrenuta na dole i zatvorena tkaninom koja  lagano propušta utrošenu količinu vode. Pozitivna iskustva postoje i sa pojilicama u vidu buradi sa slavinom postavljenog tako da voda kaplje na dasku sa izdubljenim žljebom u vidu kose crte.

   Pojilo za pčele se postalja u blizini pčelinjaka tako da bude lako dostupno pčelama. Neophodno je održavati higijenu pojilice tako što se na desetak dana pojilica očisti četkama i prebriše suvom i čistom krpom. Kao bi se pčele navikle na pojilo potrebno je  prvih nekoliko dana pojilo premazati malim količinama meda kako bi privuklo pažnju pčela i omogučilo da se naviknu  na novi izvor vode. U pojilu je neophodno konstantno imati određenu količinu vode i voditi računa da pojilo ne ostane suvo. U praksi je primećeno da pčele rado posećuju pojila u kojima je vodi dodata mala količinom soli (0,1%). Pojilo postaviti u sunčanom delu pčelinjaka zaklonjenom od vetra.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.