Pojava rutave bube u voćnjacima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #564360
  Gošić Slobodan
  Učesnik

   Na području delovanja RC Šabac u voćnim zasadima registrovana su  imaga rutave bube (Epicometis hirta) .

   Imago rutave bube veličine je oko 10 mm, crne boje i na pokriocima ima belo-žute nepravilne tačkice. Telo je prekriveno gustim bledožutim dlačicama.

   Prezimljava imago u zemljištu na oko 5 cm dubine. Krajem marta i početkom aprila izlazi iz zemlje i kreće intenzivno u potragu za hranom. Za let rutave bube neophodno je sunčano, lepo vreme sa temperaturom oko 15°C.

   Rutava buba je odličan letač, veoma je pokretna i seli se sa biljaka koje ranije cvetaju na one koje kasnije cvetaju. Polifagna je štetočina, hrani se velikim brojem korovskih i gajenih biljaka prelazeći sa cvetova na mlado lišće gajenih biljaka.

   Hrani se cvetnim pupoljcima i cvetovima, a u cvetu oštećuje prašnike i tučak usled čega ne dolazi do zametanja plodova. Štetnost je naročito velika u mladim voćnjacima u prvim godinama rodnosti dok je broj cvetova na stablima još mali.

   Suzbijanje štetočine je otežano jer je primena insekticida u vreme cvetanja zbog pčela i drugih korisnih insekata strogo zabranjena u voćnjacima.

   Jedna od najefikasnijih metoda suzbijanja je postavljanje plastičnih posuda  sa vodom u koje se sipa par kapi deterdženta za sudove i neki mirisni atraktant poput cimeta, negro bombona, voćnog sirupa, a miris jagode ih posebno privlači. Posude bele ili plave boje postavljaju se po obodu parcele, dok se manji broj rasporedi u centralnom delu. Privučena mirisom, rutava buba dospeva na površinu vode i ostaje u posudi. Sudove je potrebno prazniti svakog dana sve dok traje period cvetanja u zasadima voća.

   Dipl.inž.zaštite bilja Slobodan Gošić

   PSSS Šabac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.