Pojava  bakterije Erwinia amylovora u Pomoravskom okrugu – Ljiljana Jeremić

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Jeremić Ljiljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588242
  Jeremić Ljiljana
  Učesnik

            Erwinia amylovora je prouzrokovač bakteriozne paleži jabučastog voća. Bakterija zaražava jabuku, krušku, dunju i mušmulu. Bakterija parazitira sve organe biljaka: cvetove, lišće, mladare, grane, stablo. Cvetovi koji su zaraženi postaju tamni, suše. Oboleli listovi nekrotiraju, suše se, ali ne otpadaju, već ostaju na granama. Ako su zaraženi mladari oni  takođe nekrotiraju i karakteristično za ovu bolest povijaju se u vidu pastirskog štapa. Zaražene grane  se suše, nekrotiraju i nastaju rak rane. Na zaraženim delovima biljke može doći do pojave bakterijskog eksudata u vlažnim uslovimima.

   Najvažniji izvor zaraze  za narednu godinu su prezimele rak rane. U povoljnim uslovima, ako su veće padavine u fazi cvetanja dolazi do ostvarivanja zaraze preko cveta i kasnije do širenja zaraze i na druge delove bijke. Zaraza se u povoljnim uslovima može ostvariti i kroz lenticele tako da mogu biti inficirane i mlade voćke koje nisu još cvetale. Zaraza se može ostvariti i ako dođe do oštećenja voćki od grada, jakih vetrova. U toku vegetacije voćaka može se ostvariti više sekundarnih infekcija. U toku 2024 godine u voćnjacima je primećeno prisustvo i kasnijeg cvetanja jabučastog voća gde su se pojavili cvetovi kasnije kada su bili već formirani plodovi a u tom periodu je  bilo povoljnih uslova za infekciju. Naša preporuka je bila da se odstranjuju takvi cvetovi iz voćnjaka. U zasadima u kojima nije obavljeno odstranjivanje cvetova koji su kasnije cvetali došlo je do pojave bolesti u zasadima dunje, kruške i jabuke u jačem intenzitetu.

   Zaštita hemijskim tretiranjima se vrše u fazi cvetanja voćaka, primenom preparata na bazi a.m. bakar – hidroksid; bakar – oksihlorid u manjoj koncentraciji – 0,05-0,06% ( da ne bi došlo do fitotoksičnosti) više puta u toku cvetanja. Кod nas je registrovana primena fungicida na bazi  fosetil aluminiuma:  Aliette flach – 0,4 – 0,45%;  Fosco – 0,3%; Legat – 4 – 4,5 kg/ha,; Fortuna – 0,4 -0,45 kg/ha; Ovation – 3 kg/ha  u fazi cvetanja i intenzivnog porasta mladara. U našoj zemlji nije dozvoljena upotreba antibiotika Streptomicin, samim tim ne postoje registrovani preparati na bazi ovog antibiotika. Upozoravamo poljoprivredne proizvođače  da ne koriste antibiotik Streptomicin koji se može kupiti u veterinarskim apotekama zbog toga što ovaj  antibiotik  nije formulisan  za upotrebu u voćarstvu, ne zna se kolika je koncentracija primene kao  ni karenca (vreme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda).

   Preporučivali smo poljoprivrednim proizvođačima da redovno pregledaju svoje zasade jabučastog voća  i  ako u svojim voćnjacima primete simptome bakterozne paleži, pojavu mladara u obliku pastirskog štapa, sušenje lišća, pojavu bakterijskog eksudata primene sledeće mere:

   – Mehanički odstrane zaražene mladare , s tim da se odstrani i deo tkiva koji    ne pokazuje simptome  zaraze (20 – 30 cm).

   – Obavezna dezinfekcija alata za rezidbu posle svakog reza, može se koristiti 96% alkohol.

   – Odstranjivanje zaraženih biljnih delova obaviti po suvom i toplom vremenu, kako  se zaraza ne bi dalje  širila.

   – Rane od reza treba dezinfikovati 3% rastvorom bakarnog preparata.

   – Odstranjene biljne delove izneti iz zasada i spaliti.

   – Кada se završi mehaničko odstranjivanje zasadi se mogu tretirati bakarnim preparatima u nižim koncentracijama.

   U jesenjem periodu je potrebno obaviti u fazi opadanja lišća, kada opadne 2/3 lista tretman primenom nekog od bakarnih preparata u cilju smanjenja infekcionog potencijala za narednu godinu.

   dipl.ing. Ljiljana Jeremić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.