Pogodnosti gajenja lekovitog bilja u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513122
    Gavrilović Olivera
    Učesnik

      Začinsko i lekovito bilje vrlo je pogodno za gajenje po principima organske poljoprivrede iz nekoliko razloga – lako se gaji, lepo izgleda i u mnogim slučajevima nema problema sa napadom štetočina i bolesti. Pored toga, gajenje začinskog i lekovitog bilja povećava raznovrsnost bašte, što je jedno od načela organskog sistema proizvodnje, a mnoge vrste privlače korisne insekte koje imaju ulogu predatora, ili pak dolaze na šarenolike cvetove da uživaju u polenu i nektaru. Organska proizvodnja začinskog i lekovitog bilja zasniva se na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija u procesu proizvodnje. Pod pojmom lekovito bilje iz organske poljoprivrede smatra se: Sakupljeno samoniklo bilje – Za samoniklo lekovito i začinsko bilje smatra se da je iz organske proizvodnje ako je sakupljeno na ograničenom prostoru, uz poštovanje svih zakonskih odredbi u pogledu sušenja, skladištenja, etiketiranja i transporta, po principima organske poljoprivrede. Neprerađene ili osušene lekovite biljke proizvedene po principima organske poljoprivrede – plantažna proizvodnja začinskog i lekovitog bilja. Proizvodi od lekovitog bilja višeg stepena prerade dobijene preradom sirovina koje su proizvedene po principima organske poljoprivrede – npr. eterična ulja.
      Olivera Gavrilović
      PSSS Pirot

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.