Podrivanje zemljišta u voćnjacima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513584
  Jocković Milorad
  Učesnik

   Podrivanje zemljišta je agrotehnička mera koja je veoma preporučljiva da se obavlja u voćnjacima, naročito u voćnjacima koji su podignuti na težim zemljištima. U toku redovne obrade i održavanja zemljišta tokom vegetacije dolazi do sleganja, nabijajanja i gubljenja povoljne strukture i bioloških osobenosti zemljišta. U praksi se to zove stvaranje “Plužnog đona”. U ovakvim nepovoljnim uslovima koren počinje da smanjuje svoju aktivnost, slabi ishranu stabla, što uzrokuje smanjenje prinosa i kvaliteta plodova. Na ovakvim zemljištima može doći i do taloženja vode usled velikih padavina što dovodi do ugušivanja korenovog sistema i sušenja stabala, a takođe voće biva osetljivije na bolesti. Da bi se sprečile ove negativne posledice, neophodno je rastresanje (PODRIVANJE) dubljeg odnosno središnjeg sloja zemljišta, u kome se razvija glavna masa korenovog sistema.

   Podrivanje se vrši pomoću specijalno konstruisanih plugova (podrivač; tiler; kimler) koji mogu biti sa i bez depozitora za dopunsko unošenje mineralnog đubriva. Podrivanje se vrši na dubini od 35-70 cm, što zavisi od tipa zemljišta, vrste oruđa (podrivača) i jačine agregata koji ga vuče, stanja zasada. Podrivanjem se vrši rastresanje zemljišta u zoni korenovog sistema , i zemljištu se vraćaju pozitivne osobine koje je dobilo prilikom podrivanja. Rastresa se površinski sloj zemljišta, postiže se bolji vodno-vazdušni režim, bolje se sakuplja i deponuje zimska vlaga. Osim ovoga podrivanjem dolazi i do presecanja žila, a to dovodi do regeneracije korenovog sistema i stvaranja većeg broja sekundarnih žilica, što potpomaže usvajanje veće količine hranljivih materija i time povećava produktivnost voćke. Efikasnost podrivanja se povećava ako se istovremeno vrši i dubinsko đubrenje mineralnim đubrivima pomoću depozitora.

   Podrivanje se ne obavlja svake godine, jer bi usled stalnog podsecanja žila došlo do iscrpljivanja stabala voća. Ovu meru treba izvoditi svake II do IV godine, i to u svakom drugom redu. Podrivanje se vrši u ranu jesen, odnosno posle berbe voća. Veoma je bitno da se to uradi dok je zemljište suvo. Podrivanje vlažnog i jako nakvašenog zemljišta je bez učinka.

   Prema nekim podacima podrivanjem se može povećati prinos za 20-60%, naročito ukoliko je zemljište u voćnjacima ranije slabije obrađivano.

   dipl.ing. Milorad Jocković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.