PODLOGE ZA KALEMLJENJE ORAHA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524339
  Petrović Danko
  Učesnik

   Као подлоге за орах користе се сејанци обичног (домаћег) ораха, црног ораха , манџурског ораха xибрида Парадоx и Роyал и др. Од свих подлога најбоље су се показали сејанци обичног ораха, посебно у условима континенталне климе.
   Сејанци обичног ораха имају најбољи афинитет с орахом. Најбоље је користити здраво, једро (пуно) семе (народни назив је плод, мада је ботанички плод семе заједно са клапином) просечне масе 7–12 г, по могућству са стабала краће вегетације. Крупни плодови неравне љуске која је слабо испуњена језгром, нису погодни за производњу сејанца, јер имају слабију клијавост и мали број плодова у килограму. За производњу 1.000 првокласних подлога треба посејати 12–15 кг плодова. Јесењом сетвом се добијају развијенији сејанци, што је значајно за постизање бољег успеха при калемљењу. Калемљени орах пророди у другој, најкасније у трећој години и добро рађа, ако је сорта таквих генетских својстава. Сејанци црног ораха најчешће нису довољно развијени (немају довољну дебљину) да би се могли калемити. Између сорти ораха и црног ораха као подлоге често се јавља позна инкомпатибилност.
   Калемљене на црном и на манџурском ораху сорте ораха слабије рађају него калемљене на сејанце обичног (домаћег) ораха.
   Генерална препорука је за калемљење ораха користити сејанце домаћег ораха, семе (плодове) користити од стабала каснијег времена кретања.

   Attachments:
   • file_a627538.jpg
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.