Podizanje vocarskih kultura

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575864
  Prvulović Teodor
  Učesnik

   <p style=”text-align: center;”>  Podizanje vocarskih kultura</p>
    

   Podizanje voćarskih kultura zaheva nekoliko ključnih koraka kako bi se osiguralo zdravo i produktivno voće.

   Kada se planira podizanje voćnjaka, ključno je odabrati odgovarajuće zemljište. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

    

   -Dobro drenirano zemljište: Bitno je da voda dobro otiče iz zemljišta jer zadržavanje vode može oštetiti korenje voćaka.

   -Fizičke karakteristike zemljišta: Različite voćne vrste preferiraju različite tipove zemljišta. Neke bolje uspevaju u peskovitom tlu, dok druge preferiraju ilovaču ili glinu.

   -pH vrednost tla: pH vrednost je bitna za rast voćaka. Većina voćnih kultura preferira blago kiselo do neutralno tlo. Testiranje pH vrednosti može pomoći da se prilagode uslovi za rast voćaka.

   -Sunčeva svetlost: Voćke zahtevaju dovoljno sunčeve svetlosti za zdrav rast i razvoj plodova. Zato je bitno odabrati lokaciju koja dobija dovoljno sunca tokom dana.

   -Topografija terena: Nagib terena može uticati na odvodnjavanje vode i cirkulaciju vazduha. Odabir lokacije sa povoljnom topografijom može pomoći u izbegavanju problema sa vlagom.

   Razmatranje ovih faktora pomoći će u izboru zemljišta koje će imati visoku vrednost za vaš voćnjak i osigurati uspešan rast i razvoj voćaka.

   Nakon što odaberete odgovarajuće podneblje za voćnjak, sledeći koraci uključuju:

   -Priprema zemljišta:Očistite zemljište od korova i nepotrebnih ostataka. Dodavanje komposta ili organske materije može poboljšati plodnost tla.

   -Testiranje zemljišta:Obavite analizu zemljišta kako biste utvrdili njegovu pH vrednost i hranjive materije. To će vam pomoći da prilagodite tlo potrebama voćnih kultura.

   -Planiranje sadnje:Napravite plan rasporeda sadnje voćaka uzimajući u obzir preporučeni razmak između biljaka i redova. Ovo osigurava dovoljno prostora za rast i razvoj.

   -Izbor sadnica:Nabavite zdrave i kvalitetne sadnice koje odgovaraju klimatskim uslovima i vašim zahtevima.

   -Sadnja:Posadite voćke prema prethodno napravljenom rasporedu. Pazite da pravilno postavite sadnice u zemlju i da ih dobro zalijete nakon sadnje.

   -Navodnjavanje:Održavajte odgovarajući nivo vlažnosti zemljišta. Razmislite o sistemima za navodnjavanje kako biste osigurali konzistentno zalivanje.

   -Zaštita od štetočina i bolesti:Redovno pratite zdravlje voćaka i primenjujte preventivne mere zaštite od štetočina i bolesti.

   -Orezivanje i održavanje:Pravilno orezivanje voćaka je ključno za njihovu formu, produktivnost i zdravlje. Redovno uklanjajte mrtve ili oštećene grane.

   -Berba i održavanje:Pratite vreme berbe i berite plodove u odgovarajućem trenutku. Nakon berbe, voćke zahtevaju odgovarajuću negu kako bi se pripremile za sledeću sezonu rasta.

   Svaki od ovih koraka zahteva pažljivo praćenje i brigu kako bi se osigurao uspešan razvoj i dobar prinos vašeg voćnjaka.

    

   Teodor Prvulović PSSS Negotin

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.