Podizanje i vezivanje jedogodišnjih izdanaka maline – dipl.inž. Đorđe Sovilj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512895
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Подизање и везивање једогодишњих изданака малине – дипл.инг. Ђорђе Совиљ

   Привремено подизање и везивање једногодишњих изданака једнородних сорти малине ( Виламет , Микер, Глен , Фертоди , Туламин и др.) након завршене бербе је мера која се изводи током јула или почетком августа у малињацима. Циљ ове мере је да се омогући адекватна заштита изданака после бербе, сузбијање корова као и раст изданака који ће следеће године донети род. Овом мером се подстиче усправан раст, добро је проветравање и смањена могућност заразе изданака који онда нису у корову а и могућност разграњавања изданака је мања. Развој бочних гранчица код једногодишњих изданака је непожељна појава и често се дешава код изданака који слободно падају у међуред малине и код којих се активирају пупољци на месту савијања.
   Одмах по завршетку бербе потребно је уклонити изданке који су донели род. Ови изданци су завршили своју функцију и потребно их је исећи, сачекати неколико дана да се просуше и изнети из засада. У случају високих температура могу се исећи и оставити на жици да би правили хлад новим изданцима а касније изнети. Обзиром да непосредно пре и током бербе нису извођене мере хемијске заштите у засаду стари изданци су носиоци потенцијалне заразе па се њиховим изношењем побољшaва проветреност и осунчаност у засаду и смањује могућност обољења нових изданака.
   Везивање једногодишњих изданака после бербе се изводи тако што се канап завеже за чеони стуб, а затим обмота око следећег стуба, и тако око сваког стуба до краја реда. Са друге стране реда поступак се понавља тако да се изданци постављају у простор између канапа без икаквог везивања за жицу. Могу се подићи и привезати на још начина као што је груписање више изданака у сноп и везивање за жицу а у засадима који имају два паралелна реда жице изданке је довољно само усмерити и провући између жица.
   У јесен са почетком опадања лишћа обавити заштиту бакарним препаратима и привремено подигнуте изданке ослободити веза и пустити да падну у међупростор пре појаве снега.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.