Poboljsanje fizicko hemijskih osobina zemljista zelenisnim djubrenjem

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Nešković Suzana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512680
  Nešković Suzana
  Učesnik

   [color=black]Zemljišta Šumadije pored niza negativnih osobina odlikuju se lošim mehaničkim sastavom i nedostatkom humusa i organske materije. Poslednjih godina smanjenje stočnog fonda ograničilo je količinu raspoloživog stajskog đubriva. Količine koje se trenutno primenjuju daleko su niže od one potrebne i odgovaraju niskoj normi( ispod 20t/ha). Ukoliko se uzme u obzir da se poslednjih godina intenzivno obavlja i mera kalcifikacije kiselih oraničnih površina na području Šumadije, postavlja se pitanje i njene uspešnosti obzirom da ona mora biti adekvatno ispraćena humizacijom – upotrebom većih količina stajskog đubriva (oko 40t/ha), zavisno od stepena kiselosti i količine upotrebljenog krečnog materijala.

   Jedno od rešenja za postojeći problem može biti zelenišno đubrenje. Sa aspekta fizičko-hemijskog stanja naših zemljišta ovaj način đubrenja ima višestruki značaj. Pre svega, zelenišna đubriva su meliorator zemljišta koja se odlikuju manjim sadržajem humusa i lošijim fizičkim osobinama

   Usevi koji se koriste za zelenišno đubrenje odlikuju se dubokim korenovim sistemom koji može da dopre i izvuče hranljive materije iz dubljeg podoraničnog sloja. Pri tome se on rastresa a u oraničnom sloju dolazi do akumulacije neophodne biljne hrane.
   •Masa biljaka koja se zaorava je izvor organske materije- asimilativni humus, koji je deficitaran u gotovo 80% oraničnih površina na našem području. Zato pored loših fizičkih i hemijskih osobina ovo đubrenje utiče i na biološka svojstva zemljišta
   • Ukoliko su leguminoze biljke koje će se koristiti za sideraciju, kvržične bakterije na njihovom korenu vezivanjem atmosferskog azota uticaće na poboljšanu azotnu ishranu narednih useva. Prednosti zelenišnog đubriva koje smo naveli svakako ne znače da ono ima prioritet u bilo kom pogledu u odnosu na ostala organska đubrivo.
   Ovde je zapravo samo reč o zelenišnom đubrivu kao alternativi nedovoljne količine drugih izvora humusa i organske materije u Šumadiji. Pri tome se mora naglasiti da uzajamno dejstvo ovih đubriva stimuliše njihova pojedinačna delovanja. Stajnjak unet sa zelenom masom potpomaže njenu razgradnju i ubrzava njeno dejstvo. Na kraju samo napomena da bilo koje đubrenje organskim đubrivima pa ni zelenišno đubrenje ne isključuje upotrebu mineralnih đubriva, jer se oni nadopunjuju i na taj način dolazimo do boljih efekata.

   PSSS Kragujevac
   Suzana Neskovic
   [/color]

   Attachments:
   • lucerka.jpg
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.