Plesnivost lista paradajza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577741
  Karapandžić Bojana
  Učesnik

   Fitopatogena gljiva Fulvia fulva prouzrokovač je plesnivosti lista paradajza, oboljenja koje se javlja kod proizvodnje paradajza u zaštićenom prostoru. Razvoju bolesti pogoduju uslovi slabe osvetljenosti plastenika, duže oblačnosti, gust sklop biljaka, slabije provetravanje, neadekvatno navodnjavanje, uslovi visoke relativne vlažnosti vazduha.

   U prirodi ovaj patogen se održava u zemljištu kao saprofit, ili konidijama i skerocijama na biljnim ostacima. Može se preneti i zaraženim semenom. Simptomi bolesti manifestuju se na lišću, i to najpre na donjem, starijem lišću, sa tendencijom  širenja bolesti prema vrhu biljke, na gornje lišće. Na licu lista uočavaju se svetlozelene pege nejasnih ivica, dok se na naličju listova u okviru pega, usled sporulacije gljive, formira  maslinastozelena, somotasta prevlaka. Kao posledica razvoja bolesti dolazi do nekroze, uvijanja lišća, ono vene i opada. Retko mogu biti zaraženi plodovi, cvetovi, peteljke, stabljika. Gubitak lisne mase dovodi do smanjenja prinosa.

   Mere kontrole odnose se na primenu plodoreda, uništavanje biljnih ostataka, dezinfekciju zemljišta, semena, konstrukcije plastenika. Provetravati objekat, regulisati temperaturu i vlažnost u objektu, kako bi se izbegli uslovi koji pogoduju patogenu. Navodnjavanje obavljati u ranim jutarnjim časovima.Voditi računa o gustini sadnje da ne bi dolazilo do zasenjivanja biljaka. Fungicidi aktivne materije difenokonazol + ciflufenamid, boskalid + piraklostrobin, koji se koriste za suzbijanje crne pegavosti deluju i na ovog patogena.

   Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.