Plavi patlidžan – Miloš Nikoletić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514544
  Nikoletić Miloš
  Učesnik

   Plavi patlidžan ( Solanum melongema ) je jednogodišnja biljka , gaji se na malim površinama .Koristi se posle kuvanja , pečenja ili prženja . Zbog dobre hranjive vrednosti bi trebalo povećavati površine pod njim i što više ga koristiti u ishrani .
   Za nicanje mu je potrebna temperatura od najmanje 15°C , a optimalna je do 22°C , na 10°C prestaje da raste dok uginjava na 4-5 °C. Zahteva srednju dnevnu temperaturu za uspešan razvoj od 20°C najmanje tri meseca ,a pet meseci bez mraza . Poljski vodni kapacitet (PVK) treba da bude 80% . Optimalna vlažnost vazduha za plavi patlidjan je od 55-65 % .
   Traži za uspeh u proizvodnji traži plodno i strukturno zemljište sa visokim sadržajem humusa .
   Na istu parcelu ga treba vratiti posle pet godina i preporuka je da se izbegavaju kao predusvi iz iste familije (krompir , paradajz , paprika ) . Dobri predusevi su kupusnjače , korenasto bilje , strna žita ,lukovi ili leguminoze.
   Osnovnu obradu uraditi u jesenjem periodu na dubinu do 40cm , zatvaranje brazda uraditi u rano proleće , početkom maja uraditi predsetvenu pripremu na dubinu od 8-10cm .
   Sa osnovnom obradom treba uneti do 40-50 t/ha stajnjaka i polovinu fosfornih (od ukupno 120-140 kg/ha ) kao i polovinu kalijumovih ( od ukupno 150-180 kg/ha . Preostali fosfor i kalijum kao i polovinu azotnih (od ukupno 80-100 kg/ha ) uneti neposredno pred predsetvenu pripremu , a preostalu količinu azota uneti dva puta kao prihranu .
   Sadnja rasada se može obaviti ručno ili mašinski od početka maja u odlično pripremljeno zemljište. Trebalo bi da dnevna temperatura bude od 18-21°C .Međuredno rastojanje je 60-70 cm , a razmak u redu od 30-50 cm.
   Eventualna prazna mesta treba ručno popuniti. Kultiviranje i blago ogrtanje treba uraditi 3-4 puta kada god se ukaže potreba.
   Prvo prihranjivanje se uradi kada su biljke visoke 12-15 cm , a drugo kada počnu da se formiraju plodovi. Prihranjivanje sa azotom se obično radi istovremeno sa kultiviranjem .
   Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti . berba se obavlja na 5-6 dana tako što se odseca drška. Prinos dotiže od 40-50 t/ha .

   dipl.ing. Miloš Nikoletić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.