PERKO-agrotehnika

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje ranije by Zlatarić Svetlana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584312
  Zlatarić Svetlana
  Učesnik

   Perko ili krmna repica je novija kultura nastala ukrštanjem Brassicacomestris(repa) i brassicapecinesis(pekinški kupus).

   Po spoljnem izgledu dosta podseća na uljanu repicu ali dosta bogatije lisnom masom.Visine 80-120 cm a nekada i više.Stablo se grana, listovi su široki, naborani velike površine sa beličastim glavnim nervom i sa nazubljenim rubovima. Cvasti su kao i kod uljane repice. Seme je okruglasto, braon tamne boje.

   Uspevanje–ova krmna biljka je biljka prohladnih, poluvlažnih i vlažnih područja, ali se uspešno može gajiti svugde gde uspeva uljana repica. Seme klija na minimalnoj temperaturi od 3-5⁰C, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 16-20⁰C. Dobro podnosi niske temperature (-25⁰C) posebno ako su biljke dobro pripremljene za prezimljavaje. Ukoliko se usev poseje kasno krajem septembra ili tokom oktobra i pri tome budu jače i duže golomrazice može doći do propadanja useva pa se mora voditi računa o vremenu setve. Najbolje uspeva na dubokim plodnim i neutralnim zemljištima.

   Tehnologija-najbolji predusevi su grašak, rani krompir, strna žita, rano povrće, ozimi krmni usevi. Osnovnu obradu treba obaviti bar mesec dana pre setve na 25-30 cm. Nakon dubokog oranja brazde treba odmah zatvoriti da bi se konzervirala vlaga i zemljište što bolje pripremilo za setvu.

   Đubrenje-biljka Perko dobro reaguje na đubrenje stajnjakom i osokom kao i mineralnim đubrivima. Na srednje plodnim zemljištima treba uneti 30-40 t/h stajnjaka, 60-80 kg./ha azota, 60-80 kg/ha kalijuma. Stajnjak i 2/3 fosfora i kalijuma treba uneti pod osnovnu obradu. Ostatak P i K zajedno sa ½ N dati pod površinsku pripremu zemljišta. Drugi deo azota se daje u vidu prihranjivanja.

   Setva-seje se od ranog proleća pa sve do sredine septembra, tako da se može sejati i kao postrni usev što je jako bitno kada nema dovoljno hrane za stoku. Setva se odvija vrstačno na rastojanju od 15-18 cm.a u redu na 6-12 cm. Dubina setveje 2-3 cm.a količina semena 12-15 kg/ha.Ukoliko nema dovoljno vlage neophodno je i valjanje. Ako se planira za siliranje ubacuje se i potporni usev (raž,ječam,ovas).

   Nega-prihranjivanje useva vrši se kada biljke dobiju par pravih listova, a ostala posle svakog otkosa.

   Korišćenje-zelena krma može se koristiti ispašom, kao pokošena masa ili kao silaža. Ukoliko se gaji kao glavni usev daje 2-3 otkosa. Prvi nakon dva meseca od setve a sledeći nakon mesec ipo dana. Kod postrne setve mogu se do jeseni skinuti dva otkosa. Kod jesenje setve prvi otkos se skida rano u jesen a drugi rano u proleće u fazi punog cvetanja tako da se posle može zasnovati nov usev. Pri kosidbi rano u jesen voditi računa da se kosi na visini od 7-8 cm.kakao bi se omogućila što bolja regeneracija i uspešnije prezimljavanje biljaka. Siliranje zelene krme se može obaviti i to u drugom delu cvetanja biljaka da bi smanjile procenat vode.U silo masu treba dodati potrebnu količinu suve mase kao što je slama, seno ,kukuruzovina…

   PSSS Šabac

   Savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić      

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.