Pepelnica  vinove  loze ( Uncinula necator)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #589011
  Rabić Belkisa
  Učesnik

   Pepelnica  vinove  loze ( Uncinula necator)

    

   Pepelnica se javlja sa većim intezitetom I štetnijim posledicama u toplijim  regionima. Razvija se po površini zelenih organa vinove loze. Na licu lišća, kao I po zelenim delovima javljaju se u početku teško, a zatim lako primetljive bele do sive pepeljaste pege.

   Parazit prezimljava u obliku micelije izmedju ljuspica zaraženih pupova pri osnovu lastara, kao I u bliku zadebljane micelije po površini zaraženih lastara. Od zaraženihpupova razvijaju se tzv.”beli mladari”, sa skraćenim internodijama I sitnim listićima prekrivenim belom prevlakom. Po površini belih mladara kao I od zadebljane micelije u proleće gljiva stvara kratke konidiofore sa jednoćelijskim jajastim konidijama, poredjane u nizovima. Konidije se stvaraju u toku cele vegetacije.

   Pepelnica počinja svoju aktivnost na temperature oko 5 stepeni. Infekcije lišća su moguće na temperature iznad 7 stepeni. Vlažnost se javlja kao limitirajući faktor za razvoj pepelnice, jer za klijanje konidija nije neophodno prisustvo vode, one klijaju pri relativnoj vlažnosti vazduha od 25-100%.

   Za prognozu pepelnice, kao i za njeno suzbijanje važno je odrediti žarišta gde se ona održava iz godine u godinu. Intenzivniji napad treba očekivati povećanjem temperature, što se poklapa sa fazom cvetanja I precvetavanja.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.