Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513238
  Panajotović Zoran
  Učesnik

   Leptir je svetlosivog tela, 5-6 mm dug. Prednja krila su pepeljastosiva, sa svetlijim i tamnijim šarama, a zadnja su svetlo-siva. Štetne su samo njihove gusenice, koje mogu da narastu do 1 cm. U početku su žute, a kasnije zelenkasto-žute boje. Na telu gusenice nalaze se bradavice iz kojih izlaze dlake.

   Pepeljasti grožđani moljac zajedno sa žutim grožđanim moljcem napada grožđe u našim vinogradima. Prezimljava u obliku lutke. Godišnje ima 3 generacije.

   Leptiri prolećne generacije počinju da se javljaju pre cvetanja. Gusenice se najpre uvlače u cvetove i izjedaju ih. Posle cvetanja zapredaju gnezda obavijajući bobice kojima se hrane. “Paučina” u grozdovima je prvi jasan znak prisustva ove štetočine i čitavi delovi grozda mogu biti uništeni. Za 3-4 nedelje gusenice odrastu do 11 mm pa tokom juna i jula zapredaju u raznim zaklonima svilaste bele čaurice iz kojih se pretvaraju u leptire letnje generacije. Tada ženke polažu jaja naročito na bobice grozda, a gusenice žive u njima i dok ne izrastu, uništavaju ih, a tada se ponovo učaure i daju leptire jesenje generacije. Treća generacija moljca pojavljuje se krajem avgusta, početkom septembra i tada ženke svoja jaja polažu na poluzrele bobice grožđa. Položena jaja se suše – ako je procenat vlage ispod 40% a temperatura viša od 27oC. Načete ili potpuno izjedene bobice pri suvom vremenu se sasuše i šteta nije velika. Ali, ako je vreme vlažno, oštećena zrna trule, napada ih siva trulež- Botrytis cinerea, i celi rod može za kratko vreme da bude uništen. Mere suzbijanja se sastoje u: – Suzbijanju gusenica raznim insekticidima (Avaunt 15 SC, Lannate 90, Nurelle D, Vantex 60 CS). Mora da se prati let leptira i polaganja jaja, da bi se odredili termini tretiranja. Za dobar uspeh najvažnije je da se glavno suzbijanje gusenica sprovede u proleće. Cilj je suzbiti prvu generaciju moljaca (pre cvetanja) kako bi umanjili opasnost od napada druge (opasnije) generacije. – Agrotehničkim merama, kako bi poboljšali strujanje vazduha u vinogradu. – Feromonskim klopkama, radi praćenja leta mužjaka (4-8 dana). Nakon najvećeg ulova treba provesti zaštitu insekticidima.

   Zoran Panajotović, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.