Pektini

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522628
    Cvetković Slađana
    Učesnik

      Пектини су врста растворљивих влакана, која се налазе у воћу и поврћу. Приликом загревања у присуству течности, пектин се претвара у гел, што га чини одличним згушњивачем за џемове. Пектин представља растворљива биљна влакна, која успоравају усвајање шећера у органима за варење, успоравајући на тај начин пораст шећера у крви. Основно је, да се сви шећери у организму разлажу на глукозу, а оно што их разликује је начин варења и брзина усвајања глукозе у крви. Налази се у јабукама (посебно у дивљим), лимуну, боровницама, дивљим јагодама, зобеним пахуљицама.

      Нутритивни састав пектина
      Пектин нема богат нутритивни састав. Не садржи много калорија, нити нутритивних састојака.
      Око 30 г течног пектина садржи:
      Калорије: 3
      Протеини: 0 г
      Масти: 0 г
      Угљени хидрати: 1 г
      Влакна: 1 г
      Припремање пектина је једноставно, а све шта треба су незреле јабуке. Пошто се користи кора, важно је да буду (органска) непрскане. Јабуке треба добро опрати, осушити и очистити, а семе, унутрашњост и кору исећи на коцкице.
      Потребно је:
      1,2 кг јабука
      240 мл воде
      Поступак: Исечене јабуке ставити у посуду дебљег дна, прелити водом и кувати док смеша не проври. Затим кувати на лаганој температури још отприлике 25 минута непрестано мешајуц́и. Оставити да се смеша потпуно охлади. Процедити кроз газу или фино сито, а оцеђени сок сипати у широки суд. Суд одложити на сушење на 80 – 100 степени у трајању од 5 – 6 сати (док вода не испари). На дну суда остац́е смеђи прах – пектин. Прах потпуно охладити и чувати у теглама са херметичким поклопцем. Овако припремљен пектин можете чувати до годину дана на тамном и сувом месту, фрижидеру, подруму или остави.
      Пектин се првенствено користи у производњи хране и домаћој кухињи као средство за згушњавање. Додаје се комерцијално произведеним и домаћим џемовима, желеима и конзервисаним производима. Такође се може додати ароматизованом млеку и јогурту као стабилизатор.
      Узимањем суплемената пектина могу да се побољшају различита здравствена стања.
      -Побољшава ниво шећера и масти у крви
      -Смањује ризик за развој рака дебелог црева
      -Промовише здраву телесну тежину
      -Помаже код гастроинтестиналних проблема
      Један од начина да се укључи пектин у исхрану јесте да се конзумирају више намирнице које га садрже, као на пример јабуке. Готово све врсте воћа и поврћа садрже мало пектина, па је конзумирање различитих биљних намирница одличан начин за повећање његовог уноса.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.