Pegavost lisca jagode – Mycospheerella frgariae

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572510
  Galović Branko
  Učesnik

   Ovo gljivično oboljenje se smatra najopasnijom i najčešćom bolesti jagode čiji simptomi se javljaju isključivo na listu. Intenzivnije se javlja u starijim zasadima jagode.

   Simptomi i suzbijanje

   Rano u proleće na na listovima se prvo javljaju tamno crvene ili ljubičaste pege sa sivim ili skoro belim oreolom prečnika oko 3 mm koje kasnije izbele u sredini. Pegavost u jakom intenzitetu prouzrokuje sušenje lišća i takva pojava utiče znatno na smanjenje prinosa jagoda. Na širenje bolesti naročito imaju uticaj česte kiše i hladno vreme.

   Bolest se kontroliše preventivnim merama pre svega izbegavati podizanje jagodnjaka na glinovitim i teškim zemljištima, obezbediti položaj sadnje gde će se ostvariti dobro provetravanje i što kraće  zadržavanje rose i kiše na lišću biljaka. U proleće ako imamo inficirane biljke kod obnavljanja useva spustiti visinu reza na 0,5 sm iznad korenovog vrata.

   U vreme kretanja vegetacije u cilju suzbijanja ovog oboljenja primeniti preparate na bazi bakra posle berbe primeniti fungicide na bazi mankozeba…Veoma dobri rezultati u suzbijanju Mycospheerella frgariae postižu se primenom fungicida Luna Sensation, Quadris, Score 250 EC) tokom vegetacije.

    

   Branko Galovic dipl.inz. zastite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.