Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum na cveću

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 godine ranije by Jovanović Zvezdana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513093
    Jovanović Zvezdana
    Učesnik

      Proizvodnja cveća i ukrasnog bilja ima veći značaj u Srbiji u posledenje vreme.Ova vrsta proizvodnje nije izuzetak kada su u pitanju štete koje nastaju delovanjem fitopatogenih organizama.Jedan od najznačajnijih patogena je prouzrokovač vlažne truleži Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum čije prisustvo je naročto štetno u plasteničkoj proizvodnji cveća

      Prve promene uzrokovane ovom bakterijom uočavaju se na nadzmnim delovima biljaka u vidu uzdužnih vlažnih pega,svetlo do zeleno- smeđe boje.Tako zahvaćeno biljno tkivo vremenom gubi čvrstoću, razmekšava se i biljka poleže.Kasnije,promene zahvataju korenov vrat i koren na čijem se poprecnom preseku jasno vidi razlika izmedju zdravog i obolelog tkiva. Bakterije svojim fermentima deluju na ćelije tako sto ih razlaže i usled njihovog raspadanja dolazi do naseljavanja saprofitnih mikroorganizama.Ova pojava je pracena neprijatnim mirisom .Zahvacene biljke ovom bakterijom mogu masovno da izumiru u plastenicima.Tako nešto se desilo i 2006.god.u plastenicima na dva lokaliteta u Srbiji.
      Bakterija se odrzava u biljnim ostacima,ali u zemljistu se brzo gubi njena vitalnost zbog konkurentsih aktivnosti saprofita.Iz zemljišta bakterije prodiru u spoljne listove ili stablo i ovo je tipičan parazit rana.Ova bakterija prodire isključivo kroz povrede nastale od vetra,kiše ili delovanjem čoveka tokom sprovođenja agrotehničkih mera.Na razvoj i širenje bolesti povoljno utiču povećana vlaznost i visoka temperatura. Ova fitopatogena bakterija se teško suzbija i za uspešnu zastitu potrebno je poznavanje biologije i epidemiologije parazita kako bi se preduzele sve mere za sprečavanje infekcije.Najznačajnije su preventivne mere koje čine zdravo seme i sadni materijal i i plodored.

      Zvezdana Jovanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.