PDV nadoknada za poljoprivrednike

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513328
  Stefanović Živko
  Učesnik

   Odredbom Zakona o porezu na dodatu vrednost (“Sl. Glasnik RS”, br. 84/04, 86/04, 61/05, 61/07, 93/12, 108/13 i 68/14) propisano je da fizička lica koja su vlasnici, zakupci i drugi korisnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta i fizička lica koja su kao nosioci, odnosno članovi poljoprivrednog gazdinstva upisana u registru poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa propisom kojim se uređuje registracija poljoprivrednih gazdinstava imaju pravo na nadoknadu po osnovu PDV.

   PDV nadoknada se priznaje poljoprivrednicima koji izvrše promet poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga obveznicima PDV.Ako poljoprivrednici izvrše promet dobara i usluga, obveznik je dužan da obračuna PDV nadoknadu u iznosu od 8% na vrednost primljenih dobara i usluga, o čemu izdaje priznanicu kao i da obračunatu PDV nadoknadu isplati poljoprivrednicima u novcu uplatom na tekući račun ili račun štednje.

   Obveznici koji su PDV nadoknadu uplatili poljoprivrednicima imaju pravo da odbiju iznos PDV nadoknade kao prethodni porez pod uslovom da su PDV nadoknadu i vrednost primljenih dobara i usluga platili poljoprivredniku. Međutim, ako se PDV nadoknada isplati u gotovom novcu, a ne na tekući račun ili račun štednje poljoprivrednika, tako obračunata i isplaćena naknada ne smatra se PDV nadoknadom i PDV obveznik nema pravo da tu naknadu odbije kao prethodni porez, a dužan je da na tu isplatu obračunava i plati porez na dohodak građana po stopi od 20% na osnovicu umanjenu za normirane troškove od 20%.

   Namera Zakonodavca je bila da poljoprivrednici koji uglavnom nisu obveznici PDV, a kupuju sve inpute u kojima je i PDV, prodajom svojih proizvoda obveznicima PDV imaju bar delimičan povraćaj poreza. Međutim, u praksi se dešavaju zloupotrebe od strane otkupljivača obveznika PDV tako što PDV od 8% ne dodaju i isplaćuju na otkupnu cenu, već istu umanjuju za navedeni procenat. Naravno, ne zaboravljaju da ostvare svoje pravo da odbiju iznos PDV nadoknade kao prethodni porez.

   U rešavanje ovog problema i u sprečavanju zloupotreba moraju se uključiti nadležne inspekcije, jer sada poljoprivrednici nemaju PDV nadoknadu od 8% onako kako to Zakon predviđa. Dodatni problem je i činjenica da poljoprivrednici o tome ćute, jer se plaše da više neće imati kome da prodaju svoje proizvode.

   Savetodavac za agroekonomiju Živko Stefanović dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.