Parakeratoza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513168
  Vujić Radosav
  Učesnik

   Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se manifestuje oboljenjem kože. Pojavljuje se najčešće kod prasadi u starosti od 2-5 meseci,koja se nalazi u tovu. Oboljenje nanosi velike ekonomske štete jer tovljenici nedovoljno iskorišćavaju hranu i zbog toga slabo prirastaju.

   Uzrok – Uzroci ovog oboljenja još uvek nisu u potpunosti ispitani. Smatra se da je jedan od uzroka nedostatak cinka, uz preteran sadržaj kalcijuma i nepravilan odnos kalcijuma i fosfora. Nastajanju oboljenja doprinosi ishrana prasadi suvom hranom, zatim ribljim brašnom i drugim belančevinastim hranivima.

   Znaci oboljenja – Prvi znak je smanjenje apetita i smanjenja prirasta. Posle 1-2 nedelje pojavljuju se promene na koži u vidu zacrvenelih mesta, koja nešto kasnije bivaju prekrivena krastama i rožnatim naslagama. Na ovim mestima dlaka je nakostrešena i gruba. Koža ima izgled kore drveta sa dubokim brazdama koje krvare. Naslage se lako skidaju i odvajaju od podloge. One su mrke ili mrko sive boje i suve. Promene su naročito lokalizovane u predelu stomaka, unutrašnjim stranama butina, na donjim delovima zadnjih nogu,na leđima, oko korena ušiju i rilu. U nekim slučajevima zahvata i celo telo. Obolele životnje pokazuju i druge znake kao što je svrab, pojava proliva, smanjenje apetita, zaostajanje u porastu, gubljenje težine i sl. Dijagnozu nije lako uspostaviti jer postoje bolesti sa sličnim znacima. Zato je neophodno da stručno lice uspostavi dijagnozu putem davanja cinka i praćenja stanja posle toga. Ako dođe do pooljšanja, znači da se zaista radi o parakeratozi, nastaloj kao posledica nedostatka cinka u ishrani.

   Lečenje – Uspešno se leči dodavanjem cink hlorida i sulfata(0,02%). Poboljšanje nastupa nakon 20-40 dana od početka lečenja. Istovremeno sa dodavanje cinkovih soli treba smanjiti količinu kalcijuma u ishrani. Koncetrovana hraniva treba nakvasiti pre upotrebe. U profilaktične svrhe treba dodavati cink u hranu, ali upola manju količinu nego što se daje u lekovite svrhe.Sa dodavanjem cinka treba početi na početku tova. Pre toga vlasnici se moraju konsultovati sa veterinarskim stručnjakomo izboru leka i načinu upotrebe.

   dr Radosav Vujić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.