Pametna poljoprivreda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524744
  Ristić Igor
  Učesnik

   Sa razvojem internet tehnoloških inovacija poljoprivredna proizvodnja se naglo počela razvijati u svetu. Jedan od primera je i korišćenje interneta za pametnu poljoprivredu. U svetu se uveliko koriste za veće farme programi koji su zasnovani na praćenju parametra kao što su: temperature, vlažnost vazduha, insolacija, transpracija, vlažnost zemljišta preko senzora koji se kontrolišu preko mikrokontrolera.

   Ovi podaci se prosleđuju bežićnim putem preko wifi mreža u aplikaciju koja prima podatke i obrađuje ih. Aplikacije može da se nalazi na mobilnom telefonu, tabletu ili desktop računaru, obaveštavajući korisnike o svim parametrima trenutno. Aplikacija može da obavesti korisnika da je došlo vreme da uključi sistem za navodnjavanje ili da dolazi do nedostatka određenih hranjlivih elemenata tako vam prosleđuje informaciju da ukljućite fertirigator. Pametno navodnjavanje smanjuje troškove korišćenja enrgije za pokretanje pumpi I smanjuje troškove korišćenja vodnih resursa i mineralnih đubriva.

   Kao infrastruktura se može napraviti lokalna zaštićena mreža preko Zig Bee protokola i on je dizajniran da na jednostavan način obezbedi bežični prenos podataka, koji odlikuje bezbedna i pouzdana arhitektura. ZigBee omogućava široku primenu bežičnih mreža sa niskom cenom i malom potrošnjom energije. Pruža mogućnost rada godinama, pomoću jeftinih baterija, za nadgledanje i upravljanje aplikacijama.

   Kod nas se ovo može primeniti sa veoma jeftinim malim računarima koji se mogu nabaviti i koji imaju ugrađen wifi. Većina gazdinstava naročito ona koja imaju povrtarsku proizvodnju u okolini Leskovca imaju plastenike koji su blizu njihovih kuća a imaju internet. Sa manjim ulaganjima na povezivanju internet bežične mreže I ulaganje u senzore koji prikupljaju podatke povećali bi prinose I automatizovali bi sitem za navdonjavenje.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.