Pakovanje i čuvanje plodova borovnice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #586885
  Vesna Jevtić
  Učesnik

   Glavni izazov pri pakovanju i čuvanju svežih plodova borovnice jeste kvalitet plodova. Da bi se što bolje očuvali, potrebno je pažljivo rukovati njima tokom berbe, pakovanja, skladištenja i transporta. Nakon branja borovnice koje su namenjene za potrošnju u svežem stanju pakuju se u male plastične ili kartonske posude. U njima staje najčešće 125, 250 ili 500 gr. ploda. Posude se pakuju u kartonske kutije, ili u plitke otvorene letvarice, u kojima se transportuju do tržišta. Plodovi za upotrebu u svežem stanju moraju se kalibrirati i razvrstati u dve kategorije ( I i II ), prema pravilniku o kvalitetu.

   Transport svežih plodova

   U toku neadekvatnog transporta može doći do gubitka u kvalitetu plodova.Najmanji gubici će se ostvariti ako se plodovi pre utovara dobro rashlade, a zatim do mesta isporuke prevezu u što kraćem roku i adekvatnim transportom- hladnjačama. Gajbice sa plodovima se slažu na paleti, ne direktno na pod kamiona, radi bolje cirkulacije transporta. Takođe, ne ređati iznad točkova, kako ne bi došlo do gnječenja plodova usled truckanja. Složene palete sa gajbicama, obezbediti obmotavanjem pantiljkama.

   Plodove borovnice treba brati pre pune zrelosti, duže će ostati u svežem stanju, u odnosu na prezrele i plodove koji se beru u punoj zrelosti. U zavisnosti od temperature i relativne vlažnosti vazduha u prostoriji za čuvanje, zavisi i period do koga plodovi borovnice mogu da ostanu u svežem stanju. Za kratkotrajno čuvanje plodova (1-3 dana) dovoljna je temperatura od 12-15°C. Ako je razlika između spoljašnje i temperature skladišta veća od 10°C, plodovi postaju vlažni i manje čvrsti. U tom slučaju je bolje da se lageruju u drvenoj, nego u plastičnoj ambalaži. Za čuvanje plodova u toku 3-4 nedelje, preporučuje se temperatura od 2-4°C, ali ne niža od  2°C, jer može doći do propadanja plodova.

   Za duže čuvanje plodova u svežem stanju (3-4 meseca ), potrebne su specijalizovane hladnjače sa kontrolisanom atmosferom. U takvim hladnjačama, uz tačno određen odnos kiseonika i ugljen- dioksida može se skoro zaustaviti proces dozrevanja plodova. Plodove u hladnjači je potrebno brzo ohladiti do 0°C. Zatim se palete sa gajbicama u kojima su smešteni plodovi, uvijaju se u plastiku i skladište u komori, na temperaturi od -1 do 0°C i RV od 85%, a sve u cilju smanjenja dehidratacije plodova.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.