Ostavljanje i čuvanje plodova iz organske bašte za zimu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #578329
    Vuksanović Ljiljana
    Učesnik

      Plodovi koji se ostavljaju za zimu moraju biti zreli (u protivnom imaju znatno manje vitamina i minerala), zdravi, neoštešeni i očišćeni od zemlje, što znači da ih treba pažljivo brati. Za zimnicu se koristi povrće prosečne veličine za tu vrstu i sortu.

      Najbolja temperatura za ostavljanje povrća je od +1ºC do +4ºC, a vlažnost od 75-90%. Najbolji su podrumi čije je dno od sabijene zemlje. Najvažnija mera je sprečavanje izmrzavanja ušuškavanjem i izolovanjem mesta gde se povrće drži.

      Korenasto povrće treba očistiti od zemlje, odseći listove od srca i ukopati u sanduk sa peskom ili utrapiti. Karfiol brati i dok su mlade glavice, ali onda obavezno u podrumima sprovesti njegovo dozrevanje.

      Povrće koje ostaje na leji prekriti slojem slame, lišća pa zasuti zemljom. Izmrzavanje kupusa sprečiti prekrivanjem glavica slamom i lišćem ili debljom plastičnom folijom. Najbolje vreme za branje kupusa u hladnim zimskim danima jeste od 9 do 12 časova.

      Paradajzu po hladnom vremenu odseći stabljike od zemlje a biljku sa nedozrelim plodovima okačiti u toploj prostoriji za dozrevanje.

      Krtole krompira vaditi kada lišće počne da vene. Izvaditi sve krtole iz leje kako bi se smanji rizik od bolesti. Čuvati ih na hladnom i mračnom mestu na t od 7-10 ºC zaštićene od mraza.

      Mlade cvekle se vade  kada dostignu veličinu 2,5-5 cm u prečniku. Koren pred zimu vaditi čim dostigne odgovarajuću veličinu. Cveklu čuvati , kao i ostalo korenasto povrće, na hladnom i vlažnom mestu.

      Decembar je mesec kada je organska bašta pripremljena za zimu i pažnja se usmerava ka gajenju biljaka u zaštićenom prostoru. Biljke koje su pod folijom ili agrilom redovno obilaziti i kad je temperatura vazduha povišena otvarati i provetravati zaštićeni prostor. Pred kraj meseca u tople leje posejati još jednu turu salate i posaditi luk za prolećno korišćenje.

      Izvor:Organsko baštovanstvo

      Ljiljana Vuksanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.