Organsko voćarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575866
  Prvulović Teodor
  Učesnik

   Organsko voćarstvo se fokusira na uzgoj voća bez upotrebe veštačkih hemijskih đubriva, pesticida ili herbicida. Osnovni principi organskog voćarstva su:

   Prirodna đubriva: Umesto sintetičkih hemikalija, koriste se prirodna đubriva poput komposta, stajskog đubriva, zelenih đubriva ili organskih gnojiva. Ova đubriva poboljšavaju plodnost zemljišta i pružaju biljkama potrebne hranljive materije.

   Prirodna kontrola štetočina: Organsko voćarstvo se oslanja na metode kao što su uvodjenje korisnih insekata, mehaničko uklanjanje štetočina ili primena prirodnih sredstava za kontrolu štetočina, umesto upotrebe sintetičkih pesticida.

   Zaštita zemljišta: Očuvanje zemljišta je ključno. To može uključivati rotaciju useva, minimalnu obradu tla, očuvanje biološke raznolikosti i upotrebu organskih materijala za pokrivanje tla radi očuvanja vlage i sprečavanja erozije.

   Pristupačnost organskih sorti: U organskom voćarstvu preferiraju se sorte koje su prirodno otpornije na bolesti i štetočine, umesto genetski modifikovanih sorti.

   Sertifikacija i standardi: Organski voćnjaci moraju zadovoljiti određene standarde i biti sertifikovani kako bi se proizvod mogao označiti kao organski. Ovo uključuje sprovođenje određenih praksi i ograničenja u proizvodnji.

   Organsko voćarstvo se fokusira na očuvanje prirodnih ekosistema, smanjenje ekološkog uticaja i proizvodnju zdravijih plodova. Iako može zahtevati više posvećenosti i veću pažnju u upravljanju, mnogi smatraju da su beneficije po zdravlje, okolinu i kvalitet plodova vredne ulaganja i truda.

    

   Teodor Prvulovic PSSS Negotin

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.