Organsko gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja-Olivera Gavrilović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512435
    Gavrilović Olivera
    Učesnik

      Jedan od mogućih pravaca razvoja domaće poljoprivrede predstavlja organska proizvodnja koja je na našim prostorima iz godine u godinu sve zastupljenija. Najveći značaj u dosadašnjoj praksi u našoj zemlji, pokazali su organski sertifikovani proizvodi dobijeni iz sakupljačkog sektora. U ovom sektoru značajan deo pripada lekovitom, začinskom i aromatičnom bilju, čija je prerada i namena različita. Organski proizvedeno lekovito, aromatično i začinsko bilje ima više prednosti u odnosu na samoniklo. Gajenjem i selekcijom dobija se sirovina standardnog kvaliteta. Upotrebljava se postojeća agrotehnika i racionalnije iskorišćavaju zemljišni resursi, jer se obrađuju i zemljišta lošijeg kvaliteta. Kod većine lekovitih, začinskih i aromatičnih biljnih vrsta, potrebno je manje radne snage, ekonomski efekti su veći u poređenju s gajenjem standardnih biljnih vrsta, a kvalitet sirovine lakše može da se usaglasi sa farmakološkim standardima.Na ovaj način retke, endemične i ugrožene vrste čuvaju se od iščezavanja, posebno one čije je sakupljanje zabranjeno ili strogo ograničeno. Oživljavaju i neiskorišćeni resursi, nepogodni za ostale privredne i poljoprivredne delatnosti. Uz to, gajenjem i preradom bilja dobijaju se značajne količine otpadnog materijala, koji se može koristiti u organskoj proizvodnji kao đubrivo.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.