- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci, 1 nedelja ranije by Petkanić Zorica.
-
AutorČlanci
-
07.11.2023 u 11:19 #575305Petkanić ZoricaUčesnik
ORGANSKA HRANA
Postoji više razloga zašto potražnja za organskom hranom sve više raste i zašto organska hrana postaje sve popularnija u odnosu na konvencionalnu, komercijalno proizvedenu hranu, a najbitniji su sledeći: organska hrana je ukusnija, zdravija i zdravstveno bezbednija.
Prema istraživanjima Agencije Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization of the United Nations), FAO, sveži organski proizvodi u proseku sadrže i 50% više vitamina, minerala, enzima i biološki aktivnih sastojaka nego što ih sadrže konvencionalni proizvodi.
Organska proizvodnja, u skladu sa striktnim zahtevima Zakona o organskoj proizvodnji i organskim proizvodiima, podrazumeva da se sirovine ubiraju sa zemljišta koje nije hemijski tretirano ili je prošlo kroz period tzv. odmaranja (najmanje dve do tri godine), da se ne smeju koristiti genetski modifikovani organizmi i sredstva sintetičko-hemijskog porekla (pesticidi, insekticidi, mineralna đubriva), pa tako primarni organski proizvodi zadržavaju svoj izvorni ukus, koji često zovemo “ukus namirnica sa sela”.
Organska proizvodnja znači i da u tehnološkim postupcima prerade primarnih sirovina i proizvodnje finalnih proizvoda nije dozvoljena upotreba štetnih aditiva (boje, konzervansi, arome, regulatori rasta).
PSSS Negotin Petkanić Zorica
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.