Oprema za napajanje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #567477
  Lazić Željko
  Učesnik

   Oprema za napajanje

   Ovce zahtevaju relativno malo vode, pogotovo ako se u ishrani nalazi hrana sa velikim sadržajem vlage (sočna hrana), u toku ispaše, zatim korišćenje zelene košene hrane ili ishrana silažom. Ipak, voda ima značajnu ulogu u proizvodnosti ovaca. Ako se voda ovcama stavlja na slobodno raspolaganje, onda se  povećava sposobnost uzimanja hrane, što je svakako važno kod proizvodnje mleka i kod tova ovaca.

   Kod ovaca se takođe mogu koristiti automatske pojilice. One su slične kao i za goveda, ali se uspešno koriste samo ako je pritisak vode mali. Naime, ovce sporo piju vodu, pa kod većeg pritiska dolazi do povećanog rasipanja vode. To se dešava bez obzira da li su pojilice u vidu šolja ili sisaljki. Iz navedenih razloga najpogodniji način napajanja ovaca vodom je korišćenjem grupnih pojilica, sudova tipa korita ili valova, koji su povezani sistemom spojenih sudova.

   Pojilice za napajanje ovaca se lako prljaju. Stoga ih treba postavljati dovoljno visoko, a pored njih postavljati po jednu stepenicu, koja omogućava nesmetano uzimanje vode, a sprečava zagađivanje ili rasipanje.

   Za zimski period u tzv. hladnim objektima pojilice treba zaštititi od smrzavanja. To se najjednostavnije postiže pomoću električnih grejača.

   Jedna automatska pojilica je dovoljna za 100 ovaca, ako je voda uvijek dostupna. Međutim, ako se voda daje povremeno, odnosno ako je napajanje samo tri – četiri puta dnevno, onda na jednu pojilicu može da dodje samo oko 20 grla.

   Željko Lazić dipl.ing. polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.