Opadanje plodova voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512815
    Jocić Dejan
    Učesnik

      Опадање плодова током заметања и касније током развоја код јабучастих и коштичавих воћака је нормална појава. Када се јави у раној фази и када је умереног интезитета, опадање може бити веома корисно јер смањује конкуренцију између преосталих плодова на стаблу и на тај начин доприноси повећању квалитета плода, пре свега њиховој крупноћи. Ако је опадање јачег интензитета, посебно пред бербу, веома је штетно јер умањује принос, а самим тим и рентабилност производње. Плодови масовно могу да опадају у три јасно одређена периода или таласа. Узорци могу бити биолошког и еколошког карактера. Први талас дешава се током прве две недеље после навршеног цветања. Изазван је биолошким и еколошким чиниоцима. Други талас дешава се током маја и почетком јуна месеца ( јунско опадање). Траје две до четири недеље. На интензитет опадања утичу биолошки и еколошки чиниоци. Трећи талас се може јавити непосредно пред бербу. Опадање плодова у овом периоду је веома штетно, плодови ударају о земљу, механички се повређују и постају неупотребљиви у свежем стању. Опадање плодова у овом периоду може да буде и сортна особина. Поред наведених чинилаца, опадање може бити изазвано и паразитном микрофлором. Код великог броја орти шљиве присуство вируса шарке може изазвати масовно опадање плодова. Такође и бројни инсекти изазивају опадање недовољно зрелих плодова.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.