OGRTANJE KROMPIRA – Darko Simić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #570353
    Simić Darko
    Učesnik

      OGRTANJE KROMPIRA 

      Ogrtanje (zagrtanje) je obavezna mera nege jer je krompiru neophodna što veća količina rastresite zemlje za formiranje i razvoj krtola. Ogrtanje treba uraditi kada su biljke visoke 15-20 cm, tj. 5-10 dana posle okopavanja, odnosno neposredno pre početka formiranja krtola. Većina proizvođača kasni sa ogrtanjem, ogrće u momentu sklapanja redova odnosno početkom cvetanja, tako da se pri ogrtanju povređuju stolone sa već formiranim krtolama, oštećuju stabljike i listovi. U mnogim zapadnoevropskim državama krompir se zagrće specijalnom mašinom finišer-rotofreza neposredno pred nicanje ili kod tek izniklog krompira. Završni oblik humke pravilno ogrnutog krompira treba da bude trapezast, širine vršnog dela 15-18 cm, bočnog nagiba 35<sup>0</sup>. Krompir koji je pravilno, blagovremeno  okopan i ogrnut ima znatno brži porast, povolniji sklop, veći broj dobro razvijenih krtola. U redovima trapezastog oblika je manja erozija od jakih kiša, bolje se čuva zemljišna vlaga i krompir nakon sasušivanja cime.

      Bilo koji oblik međurednog kultiviranja je dobra mera uništavanja tek izniklih korova, ali se narušava i tzv. mikrofilm stvoren posle primene herbicida. Zbog toga se odmah posle zagrtanja, dok nisu sklopljeni redovi često mora primeniti  metribuzin (Sencor i drugi) u dozi koja je adekvatna za nivo osetljivosti sorte.

       

                                                                                                                                  Dipl.ing Darko Simić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.