Održavanje voćnjaka tokom vegetacije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #567321
  Stanojlović Srđan
  Učesnik

    

   Ова година је за производњу у воћарству специфична, јер смо имали доста падавина у првих шест месеци, и све је то праћено са доста високим температурама. Због овога, одржавање воћних засада мора бити прилагођено овој години.

   У току вегетације у воћњацима се миорају извршити следеће операције:

   • уклањање корова, без обзира што је то ове године веома компликовано.
   • Заштита воћа од болести и штеточина и фолијарна прихрана
   • Наводњавање и одводњавање засада
   • Летња зелена и летња резидба
   • Берба, транспорт и складиштење плодова
   • Послови после бербе који доводе до спремања засада за период мировања

   Уклањање корова се може вршити сталном обрадом земњишта или применом хербицида или комбинацијом ова два начина.

   Због јаких киша које су пале у претходном периоду, дошло је до испирања азота ( N ) у земљишту, па се препоручује примена фолијарних ђубрива, тј. ђубрива која се воћу додају преко листа. Она су врло практична, могу се комбиновати са заштитом али трба нагласити да она не могу да замене основно јесење ђубрење.

   Вода је битна ставка а често и лимитирајући фактор успешне производње воћа. За успешну воћарску производњу морамо бити спремни и на додавање воде биљкама ( системи за наводњавање ) као и за одвођење воде од биљака путем канала, ровова и разора. Ове године морамо то радити поготово у засадима јагодастог ( јагода, малина, купина и боровница) и језграстог воћа ( ораха, леске ) који не подносе велику влагу тј. задрђавање велике влаге у зони кореновог система.

   Летња зелена резидба је резидба током вегетације којом се укалањају неодрвенели младари, док се летњом резидбом, која се спроводи у другој половини вегетације врше корекције на већ одрвенелим леторастима.( повијање, прекраћивање итд.).

   Посебна пажња се сваке а нарочито ове године мора посветити правилној и правовременој заштити воћа.

   Желимо да нагласимо да је правилна заштита круцијална у свакој биљној производњи а посебно воћарској и да јој се мора посветити пуна пажња,

   Берба, транспорт и складиштење плодова је веома осетљива фаза, јер се зна да ове операције могу коштати и до 40 % укупних трошкова производње, па и најмања грешка само даље погоршава и онако обезвређену воћарску производњу.

   По завршетку бербе, наше воће поново обрадимо или попрскамо против корова а код малине и купине уклонимо старе ластаре који су донели род, и чекамо тренутак опадања листа када приступамо прскању средтвима на бази бакра, ђубримо органским и минералним ђубривима и вршимо неки вид основне обраде земљишта.

    

   дип. инг. Срђан Станојловић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.