Odgoj teladi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524789
  Vujčić Nenad
  Učesnik

   Пошто је теле засушено, треба га издвојити у кавез или бокс. Пожељно је теле држати у породилишту прва 24 сата на температури између 10 и 18°Ц. На млечним фармама код нас праве се типске кућице за новорођену телад у којима се телад држи првих 14 дана. При конструкцији кавеза и њиховом смештају битно је онемогућити непосредан контакт тек рођеног телета с другом телади. Кавези (профилакторијум) су димензија 1.2-1.5 x 1м2.Треба их сместити, по могућности, у засебан простор, ограђен са три зида и кровом. Уколико је телад смештена у затвореним просторима (топли узгој), онда ваља одржавати температуру 15-18°Ц и релативну влагу од 60-80%. Под кавеза је од летава, а сваког се дана простире свежом сламом.
   Након две недеље телад се из индивидуалних кавеза или боксова премјешта у просторе за групно држање. Ту се смешта око 5 телади по боксу, с тиме да је потребно осигурати 2м2/телету. Под мора бити топао, еластичан и прикладан за дезинфекцију. Одбијена телад, у узрасту од 2. до 6. месеца, држи се у групама од 6-12 грла. По једном телету је потребно осигурати 2.5-3 м2 површине у затвореном (наткривеном) простору. Ако се телад држи у затвореним објектима, ваља по једном грлу осигурати 7м3 простора (при природној вентилацији).
   Ваља имати на уму да екстремне временске прилике не делују толико неповољно на телад уколико се она држи у природним условима. Потребно је само осигурати суво лежиште и спречити промају. При изградњи теличњака одређеног типа не смемо мењати систем држања, дакле, теле једном стављено у хладни узгој не смемо премештати у топли узгој и обрнуто.
   Идеални теличњак за већа стада треба имати ове делове: профилакторијум, део за телад које сише и део за одбијену телад.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.