Odabir jaja za nasad

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513503
  Zafirović Srđan
  Učesnik

   Uspeh živinarske proizvodnje u mnogome zavisi i o pravilnom odabiru jaja za nasad, jer od njega zavisi kvalitet podmlatka. Ispravna jaja moraju da potiču od zdrave živine(roditeljska jata), koja ima adekvatni smeštaj, hranjena kvalitetnom raznovrsnom zrnasto koncentrovanom hranom, i nad njim se pravilno sprovodi program mera zdravstvene zaštite živine. Bitni činioci za odabir jaja su: oplođenost, težina, starost, izgled čistoća i čvrstoća ljuske, način skupljanja obeležavanja i čuvanje (uskladištenje) jaja do početka inkubacije. Oplođenost jaja u mnogome zavisi i od odnosa muških i ženskih jedinki u jatu. Idealan odnos kod kokoši lake linije je 1:10-12, kod teške linije 1:8-10 (ranije se koristio odnos1:6-8.), ćurke je1:8-10, kod guske 1:3, i kod plovke 1:5.Osim ovog uslova na oplođenost veliki uticaj imaju i ambijetalni uslovi smeštaja kao i godišnje doba.

   Za nasad ne treba uzimati ni suviše sitna(dobijamo neotporan podmladak) ni suviše krupna jaja(imaju dva žumanceta). Najbojla težina je kod kokoši 55-65gr, kod ćurki i patki 75-95, a kod gusaka 160-220gr. Dobijeni podmladak živine ima 60-67% težine od težine jajeta. Za nasad se ne uzimaju tek snesena jaja, već starija od 24h (koliko je potrebno da se stvori vazdušna komora na tupom kraju jajeta), idealna starost jaja je od 2-5 dana a optimalna je i do 7dana.Za svaki dan prekoračenja starosti posle 7 dana smanjuje se procenat inkubiranja (izleganja) za 1-2% dnevno.

   Oblik jaja mora biti pravilan (jajolik), nesmeju biti suviše šiljasta, okrugla i deformisana kao ni prljava. U koliko su prljava nesmemo ih prati, već ih čistimo suvom krpom, ukoliko je manje zaprljano.Ljuska mora biti glatka, čvrsta, ujednačene debljine.
   Uslovi skladištenja jaja: do 4dana 18-19 C,do 7 dana 15-16 C, više od 7 dana 12-14 C., vlažnost vazduha treba biti 75-85% sa optimalnim provetravanjem. Poželjno je svakog dana pri skladištenju okretati jaja da se zametak ne zalepi za ljusku jaja.

   Srđan Zafirović dipl.ing.stoćarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.