Oboljenje usled nedostatka vitamina A

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513152
  Vujić Radosav
  Učesnik

   Oboljenje nastaje usled neunošenja ili smanjenja unošenja vitamina A u oraganizme životinja putem hrane, ztim usled nedovoljne resorpcije iz creva, kao i poremećenog pretvaranja u organizmu. Nedostatak vitamina A, naročito dolazi do izražaja tokom zime i u rano proleće, kada je hrana sirromašna vitaminom A. Zelena hrana i trava obično imaju dovoljno vitamina A, pa u letnjem periodu i ne dolazi do oboljenja.
   Znaci oboljenja: Deficit vitamina A u organizmu sjagnjenih ovaca znatno se izražava na razvoj ploda. Jaganji se rađaju slabo vitalni i nesposobni za život, tako da pretežno uginjavaju nekoliko dana posle rođenja.Vrlo često, jagnjad se rađaju i mrtva. Jagnjad koja ostanu u životu kasnije slabo napreduju i vidno zaostaju za jagnjadima vitalno rođenim. Kod jagnjadi dolazi do zapaljenja rožnjače i očnih kapaka, javljaju se želudačno-crevna oboljenja, akasnije i oboljenja disajnih organa.
   Lečenja i profilaksa: Čim se primete znaci oboljenja, životinjama treba dati vitaminske injekcije. Jagnjadima se daje 50.000ij, a ovcama 500.000ij. Nakon ovog tretmana potrebno je dalje održavati nivo vitamina u organizmu putem hrane i vitaminskih preparata, kao i davanje i sena koje je pravilno pripremljeno. Sjagnjenim ovcama vitaminski preparati mogu se davati i putem koncentrovane hrane, posebno zimi kada je hrana deficitarna vitaminom A.

   Dr Radosav Vujić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.