OBIM I ZNAČAJ STRUČNIH/POVERENIH POSLOVA U OKVIRU PSSS SRBIJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514799
  Nešković Suzana
  Učesnik

   [color=black]Osim savetodavstva, PSSS Srbije obavljaju citav niz strucnih poslova, najcesce uz Ovlascenje resornog Ministarstva. Ovu vrstu pslova obicno nazivam ,,poslovi iz senke,,.
   Svaka Regionalna strucna sluzba vrsi nadzor nad biljnim I zivotinjskim potencijalima, kako bi se ocuvalo zdravlje, bezbednost I genetika .
   Pre svega u biljnoj proizvodnji, vodi se racuna o nacinu proizvodnje svog sadnog I semenskog materijala u regionima. Stalno prisustvo strucnih lica na terenu omogucava sigurnost u kvalitet repromaterijala koji se proizvodi I umnozava u nasoj zemlji ali I u inostranstvu.
   Promet I izvoz primarnih poljoprivrednih proizvoda, kontrolisan je od strane strucnog dela svake PSSS Srbije. Savesnim I odgovornim radom, ocuvan je interes svih nas korisnika I konzumenta poljoprivrednih proizvoda. Takodje, ocuvali smo nase biljne vrste, nas sortiment, nase hibride I sorte.
   Stocarstvo je grana poljoprivrede koja odgovara nasim prirodnim uslovima. Ucinjeni su ogromni pomaci u genetskom unapredjenju ali I u ocuvanju vrsta I rasa. Ucinjeno je mnogo na promovisanju I osnazivanju ove grane poljoprivredu ne samo u bazicnom smislu vec I diversifikovanjem stocarske proizvodnje. Veliki broj proizvodjaca se sve cesce opredeljuje za preradu mesa, mleka, pcelinjih proizvoda I sl.
   U poljoprivredi nema staticnosti. Brz napredak tehnike I tehnologije omogucava jos brzi napredak poljoprivrede.
   Uz postojece podsticaje I subvencije, gotovo da nema dobrih izgovora za stagnaciju u proizvodnji. Odlucni domacini idu napred, hrabro uz podrsku nacionalnih programa I sve su konkurentniji na trzistu. Modernizuje se mehanizacija, obnavljaju objekti, grade skladisni I preradjivacki kapaciteti, kupuje se I povecava stocni fond, sve je vise povrsina koje se navodnjavaju, veci je broj m2 pod protivgradnim mrezama, uvecava se povrsina pod intenzivnim vocnjacima….
   Pred PSSS Srbije se uvek iznova postavljaju novi ciljevi. Na pragu smo prvim pozivima za koriscenje sredstava IPARD fondova. U najboljoj zelji svih ucesnika u agraru Srbije, PSSS Srbije su jedni od njih koji ce se potruditi das to veci broj korisnika ostvari pravo na ova sredstva I da polako ali sigurno pocnemo da zaokruzujemo svoju poljoprivredu ne samo kao proizvodjaci sirovine vec kao preduzetnici bilo formalno ili sustinski, koji ce nudity proizvode sa dodatom vrednoscu.
   Polozaj PSSS Srbije je jako odgovoran, zbog neposredne uloge u sprovodjenju dugorocnih ciljeva ali I neposrednog kontakta I obaveze prema poljoprivrednicima. Uprkos tome, savetodavne I strucne sluzbe svoj posao obavljaju sa puno entuzijazma, savesno I sa jednim jedinim ciljem a to je agrarno jaka Srbija u skladu sa prirodnim I ljudskim resursima.
   [/color]

   Suzana Nešković
   PSSS Kragujevac doo

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.