Novije sorte jagode

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512828
  Jovanović Duško

   Poslednjih godina naši proizvođači se sve više interesuju za nove sorte jagode, jer žele da postignu veće prinose i bolji kvalitet plodova. Postoje novije sorte koje su veoma cenjene na evropskom tržištu. Rezultati domaćih i stranih ispitivanja pokazali su da neke od tih sorti imaju skromnije zahteve prema ekološkim uslovima i primenjenoj agrotehnici, što ih čini potencijalno interesantnim za gajenje u našim uslovima, čak i uz poštovanje tradicionalnog načina proizvodnje.
   Istovremeno zadržavanje “Zenga zengane” u strukturi sortimenta jagode smatra se imperativom, jer je u pitanju sorta koja je po pitanju kvaliteta postala standard za industrijsku preradu. Ipak, polazeći od toga da je jagoda sezonsko voće, koje se pretežno koristi sveže, ističe se važnost introdukcije novih sorti i daje opis njihovih najvažnijih osobina.
   KLERI ( “Clery” ) je italijanska sorta, veoma popularna u našoj zemlji zbog vrlo ranog sazrevanja i atraktivnosti ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. U zaštićenom prostoru prinos je za oko 20 % manji nego na otvorenom polju. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja. To pruža mogućnost uspešnog gajenjai van sezone.
   Razvija srednje krupan do krupan plod, izduženo – konusnog i pravilnog oblika. Pokožica je sjajna, crvena, delimično otporna pri berbi i transportu. Meso ploda je kvalitetno, izražene arome.
   ALBA ( “Alba” ) je druga italijanska sorta koja postaje sve popularnija. Uspešno se gaji u svim regionima. Rano sazreva ( dva dana posle “kleri” ), što je, pored visokog prinosa, izdvaja od drugih sorti iste epohe zrenja. Dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja i otporna je na manipulaciju.
   Plod je krupan, atraktivnog izduženo – konusnog oblika, ujednačen i čvrst. Pokožica ploda je svetlocrvena, s izraženim sjajem. Ukus je prijatan i aromatičan.
   KVIN ELIZA ( “ Queen Elisa” ) ja takođe italijanskog porekla. Sazreva rano, krajem prve dekade maja. Dobre je rodnosti. Na otvorenom polju, prosečan prinos po bokoru iznosi kilogram, odnosno 800 grama u plasteniku. Plod je krupan, pravilnog konusnog oblika, svetlo do jako crven, čvrste pokožice i mesa. Odličnog je, pretežno slatkog ukusa i izražene arome.
   U odnosu na druge sorte, prednosti su joj rana epoha zrenja, izražena čvrstoća i atraktivnost ploda, prijatan ukus i aroma.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.