Nega useva kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566124
  Veličković Violeta
  Učesnik

   NEGA USEVA KUKURUZA

   Nega useva kukuruza se obavlja prema potrebi i obuhvata: valjanje, drljanje, okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranu, zaštitu od štetočina, korova i bolesti.

   Valjanje

   Valjanje je agrotehnička mera obrade useva kukuruza koja u datim uslovima može znatno da unapredi proizvodnju kukuruza. Ukoliko nicanje i razvoj biljaka protiče u uslovima manje vlage, potrebno je posle setve izvršiti valjanje. Ovom merom će se dodatno sečuvati vlaga, smanjiti njeno isparavanje i obezbediti bolji kontakt zemljišta i semena. Ukoliko se kukuruz gaji postrno, kao silaža, ova mera obrade se može smatrati obaveznom.

   Razbijanje pokorice

   Često se dešava da se mrvičasto grudvasta struktura zemljišta previše razbije, pa nakon kiše obavezno dolazi do pojave pokorice. Kada se to desi klica ne može da probije pokoricu, pa ako je ne razbijemo na vreme dolazi do propadanja useva.

   Međuredna kultivacija

   Ovu meru obrade bi trbalo primenjivati 1–2 puta sve dok se može „ući“ mehanizcijom u kukuruz. Međurednu kultivaciju je poželjno kombinovati sa prihranom kukuruza mineralnim đubrivima. Međurednom kultivacijom se sprečava gubitak – isparavanje vode iz zemljišta. Prihrana Jedan od načina prihrane je i folijarna prihrana koja može znatno unaprediti proizvodnju kukuruza. Folijarnu prihranu bi trebalo obavljati praktično u poslednjem trenutku kada sa traktorima može ući u usev, odnosno kada kukuruz ima što veću lisnu površinu. Na našem tržištu već postoje brojna đubriva kojima se može vršiti folijarna prihrana useva kukuruza.

   Zaštita od korova, štetočina i bolesti

   Jedna od važnijih agrotehničkih mera u proizvodnji kukuruza je suzbijanje korova. Brojni problemi prate izvođenje ove mere: izbor vremena primene (pre ili posle nicanja), izbor herbicida, tehnika primene (cela površna ili u trake) i dr. Ukoliko je izbor herbicida pao na neki od hormonskih preparata posebnu pažnju treba posvetiti vremenu primene i dozama ovih preparata. Od izuzetne je važnosti napomenuti da se zaštita useva kukuruza treba vršiti sredstvima odabranim na osnovu pregleda populacije korova na njivi. Prilikom upotrebe preparata potrebno je striktno poštovati uputstvo za upotrebu koje je proizvođač propisao, odnosno voditi računa o fazi razvoja u kojoj se nalazi usev. Važno je napomenuti da se poštovanjem agrotehničkih mera: zaoravanje i neostavljanje biljnih ostataka i biološkim suzbijanjem može znatno suzbiti pojavu ove štetočine. Bolesti kukuruza bi trebalo suzbijati plodoredom i smenama kukuruza biljkama koje nisu iz porodice trava npr: šećerna repa, uljana repica, zrnene mahunarke…

   PSSS Beograd

   Violeta Veličković dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.