Nega jagnjadi – stočarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524861
  Zafirović Srđan
  Učesnik

   Nakon što se ojagnje, jagnjadima se očisti nos i usta od sluzi . Kada je jagnjenje teško i dugotrajno, jagnje moramo odmah podići za zadnje noge(da izbaci plodovu vodu iz usne duplje i sprečiti njen prodor u pluća). Plodova voda može za nekoliko minuta izazvati gušenje, ili za 2-3dana upalu pluća od koje jagnje može da ugine. Pupčana vrpca pri jagnjenju se sama kida, ukoliko ne mi je presecamo dezinfikovanim makazama (5-7 cm od trbuha) i dezinfikujemo jodnim preparatima.
   Mokru prostirku treba ukloniti, i zameniti novom suvom jer vlažna prostirka prouzrokuje razvoj mikroorganizma koji su osnov za razvoj određenih zaraznih bolesti.
   Majkino vime treba oprati toplom vodom i obrisati suvom, čistom krpom. Prve mlazeve kolostruma treba izmusti u posebnu posudu. Jer uglavnom se u njih nalazi veći br. mikro organizma, koji prouzrokuju smetnje pri varenju hrane u želudcu.
   Kad je porođaj tekao bez poteškoća, zdrava vitalna jagnjad dići će se za 10-15 min. i tražiti sisu. Slabom i sitnom podmlatku potrebno je pomoći da prihvate sisu. Jednom rukom se podiže jagnje a drugom se pridržava vime da bi je jagnje što lakše prihvatilo. U težim slučajevima, kolostrum se pomuze i daje jagnjadima da popije vodeći računa o temperaturi mleka koja mora biti od 37-380 C. Jagnje mora popiti kolostrum što pre a najkasnije 24 č. nakon poroda. Kolostrum sadrži antitela koja mu obezbeđuje pasivan imunitet koji je osnov budućeg aktivnog imuniteta. Istovremeno on čisti probavni trakt.
   Ako ovca ne prihvati jagnje odvaja se u poseban boks, u kojem ostaje sve dok ne prihvati jagnje. U visoko mlečnih ovaca potrebna je svakodnevna kontrola vimena (jednom do dva puta izmusti mleko u posudu). Ovce sa mladim jagnjadima nakon jagnjenja držimo u boksove za jagnjenje 7-10 dana, zavisno o zdravstveno stanje jagnjadi. Nakon toga pustamo ih u zajedničke boksove sa ostalim ovcama i jagnjadima. Ovce nekoliko dana po jagnjenju ne smemo hraniti punim obrokom da ne bi dobile upalu vimena zbog prevelikog lučenja mleka.
   U slučaju da majke nemaju dovoljno mleko potrebno je jagnjad prihranjivati. U početak se može davati mleko ovaca, koza ili krava, a u uzrastu 2-3nedelje može mlečnom zamenom za jagnjad. Prelaz sa mleka na mlečnu zamenu mora biti postepen. Teži ali zdraviji način je kad jagnjad podmetnemo pod drugu ovcu koja ima više mleka, ili imaju jedno jagnje, ili su bez jagnjad. Jagnje koje podmećemo,mažemo mlekom ovce pod koju se podmeće (najčešće noću da ga ovca ne vidi). U slučaju kada je ovci uginulo jagnje možemo podmetnuti drugo jagnje na koje stavljamo kožu od uginulo jag. Ovcu i jagnje treba odvojiti u individualni boks, i potrebno je nekoliko dana pridržavati ovcu dok dojimo jagnje (dok se ovca navikne na jagnje). U slučaju da se tog dana nije ojagnjila ni jedna ovca poželjno je imati kolostrum u rezervi. Pre upotrebe treba ga zagrejati na temperature od37-39 C i dati jagnjadima da popije po 50ml tri puta u razmaku po dva Sata. Nakon toga možemo preči na grupno mleko ili zamenu za mleko. Poželjno je da svako stočarsko gazdinstvo ima u rezervi zamrznuti kolostrum. Mleko – kolostrum za rezervu dobijamo od ovce koja se je ojagnjila, tako što nakon prvog podoja do muzemo ovcu i dobiveni kolostrum označimo kao kolostrum1, nakon drugog podoja kolostrum2, nakon trećeg podoja kolostrum3. Istim redosledom i dojimo jagnjad. Veoma je bitno pri zagrevanju zamrznutog kolostruma ne preći temperaturu preko 400C, jer ona uništava antitela a samim tim podmladak hranjen ovakvim kolostrumom je manje otporan.
   Srđan Zafirović PSSS Vranje

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.