Nedostatak vitamina A

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513167
  Vujić Radosav
  Učesnik

   Vitamini su specifične biološke materije koje igraju značajnu ulogu u organizmu životinja. U slučaju njihove nestašice dolazi do ozbiljnih poremećaja pa čak i do uginuća životinja. Oboljenja usled nestašice vitamina naročito dolaze do izražaja u intezivnom i savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva ,odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života. One su upućene isključivo na hranu koju im pruža čovek. Međutim, ova hrana često ne sadrži dovoljno vitamina zbog čega dolazi do oboljenja.

   Do nedostatka vitamina A kod svinja dolazi usled nedovoljnog unošenja ovog vitamina putem hrane, tj. ako životinje ne pasu ili ne jedu svežu detelinu, lucerku , mrkvu , žuti kukuruz i drugu hranu koja sadrži dovoljno vitamina A. Do nedostatka ovog vitamina može da dodje i ako je zbog nečeg sprečeno pretvaranje karotina u vitamin A i njegovo aktiviranje. Međutim, ovo se retko dešava. Od nedostatka vitamina A često paste mlade svinje, pogotovu prasad u prvim danima života. Do toga dolazi usled deficitne ishrane suprasnih krmača, čije mleko nema dovoljno vitamina A. Iako krmače ne oboljevaju ozbiljno dešava se da pobacuju mrtvu prasad, da se teže prase i da smanjuju mlečnost.

   Znaci oboljenja – Prasad pokazuju različite znake usled nedostatka vitamina A. Rađaju se kao slabo vitalna i neotporna na infekcije , pa često uginjavaju posle prašenja. Neka prasad se rađaju sa oštećenjima očiju i sa drugim deformacijama na glavi. Ona koja prežive, lako oboljevaju pa se pojavljuju prolivi i oboljenja disajnih puteva. Prebolela prasad ostaju kržljiva i vrlo slabo napreduju. Postavljanje dijagnoze je vrlo teško samo na osnovu spoljašnjih znakova. Neophodno je izvršiti analizu krvi. Treba uraditi i analizu mleka suprasne krmače kao i analizu hrane koju dobijaju.

   Lečenje – Lečenje se postiže davanjem gotovog vitamina putem injekcije. Postoji dosta preparata sa sadržajem ovog vitamina, kao i kombinaciji sa drugim vitaminima, naročito sa vitaminom D. U cilju sprečavanja bolesti treba obezbediti krmačama dovoljno vitamina A u hrani. Ovo se naročito odnosi na zimsku i prolećnu ishranu, koja oskudeva u hranivima koje sadrže dovoljno vitamina A (trava, detelina, lucerka, šargarepa…). Zato koncetrat treba obogatiti ovim vitaminom. Ako ovo nije izvodljivo treba davati krmačama vitamina A putem injekcija. Ako krmače nemaju dovoljno vitamina A i njihovo mleko je siromašno ovim vitaminom potrebno je i prasadima dati injekcije. O ovo problemu potrebno je konsultovati veterinara.

   dr Radosav Vujić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.