NEDOSTATAK MLEKA I ANOMALIJE SISA KOD KRAVA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524211

  НЕДОСТАТАК МЛЕКА И АНОМАЛИЈЕ СИСА КОД КРАВА
  Недостатак млека код здравих животиња може настати непосредно после порођаја или у току лактационог периода.
  Слаба млечност (Hypogalactia) или безмлечност ( Аgalactia sporadica) непосредно после порођаја је чест случај код недовољно развијених и прерано припуштених првотелкиња. Као узроци долазе у обзир неисправна или неизбалансирана исхрана, поремећаји у функцији ендокриних жлезда и функционални поремећаји млечне жлезде. Грешке ове врсте се могу ублажити или уклонити правилном исхраном и честим измузањем.
  Задржавање млека одједном у току муже је последица надражаја nervusa simpaticusa ( психо неуроза) и тада се појављује на све четири сисе. Повод за настајање таквог психонеуротичног стања треба тражити у неправилној мужи, дугим транспортима, обољењима полних органа или полном жару. Сам поступак муже који је груб ствара бол и непријатност за саму краву што може довести до задржавања млека на једној сиси ( рефлексна неуроза).
  У првом и у другом случају, теба искључити недостатак млека услед сисања властитог вимена или сисања од стране других крава, а одређену терапију подестити према узроку. Чест је случај да је секреција млека само закаснила за 1-2 дана и може се успоставити на начина да се теле чешће припушта да доји или да се виме чешће измуза. Од важности је и давање млаких напоја мекиња и зелених хранива високог квалитета.
  Што се аномалија сиса тиче од веће економске важности су сужавање сисног канала или цистерне и немогућност задржавања млека у вимену.
  Сужавање сисног канала или цистерне се јављају као последица везивно ткивних израштаја. Већина везивно ткивних израштаја су условљене трауматским повредама или су настале услед хроничних запаљења заразног или незаразног порекла. Посследица сужавања сисног канала се састоји у отежаној ( тврдој) мужи или немогућности потпуног измузавања. Незнатна сужења могу се отклонити току лактационог периода брижљивим измузивањем и масажом вимена одређеним мастима за ресорпцију. Јача сужавања морају се отклонити оперативним путем. За проширење сисног канала се могу користити и разноврсне каниле за сисе.
  Незадржавање млека је последица слабог затварања сисног канала. Недовољно затварање сисног канала може бити последица слабости сфинктера папиле, неправилних ожиљака или тумора. Начини лечења ове аномалије могу бити разноврсне али у већини случајева бе доводе до циља.
  Саветодавац за сточарство
  Небојша Брајовић

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.