Nedostatak kalcijuma na povrću – Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514532
  Stojiljković Jelena
  Učesnik

   Obilazeći povrtartsku proizvodnju na otvorenom i u zaštićenom prostoru na plodovima paprike i paradajza uočeni su simptomi suve vršne truleži – problem nedostatka kalcijuma. Kalcijum spada u grupu slabo pokretljivih elemenata i veoma sporo se transportuje, tako da često dolazi do pojave nedostatka ili slabog usvajanja ovog elementa.
   Nedostatak kalcijuma prouzrokuje suvu trulež vrha ploda paprike i paradjza. Simptomi nedostatka kalcijuma javljaju se već na vrlo malim plodovima, i uvek na onom delu ploda gde je tučak. Pojavi nedostatka ovog elementa doprinose i neke greške proizvođača tokom proizvodnje ili poremećen vodno-vazdušni režim, visoka temperatura zemljišta, ispiranje hraniva iz oraničnog sloja, antagonizarn među pojedinim jonima.
   Može se desiti da u zemljištu ima dovoljno kalcijuma ali ga biljka ne može usvojiti ako u zemljištu ima previše kalijuma (antagonizam), ili je došlo do nedostatka vlage, te će se siptomi nedostatka kalcijuma pojaviti na biljci iako ga ima u zemljištu dovoljno. Nedostatak ovog elementa u ovom slučaju neophodno je nadoknaditi folijarnom prihranom, u početku ili tokom cvetanja biljaka, ali se mora voditi računa o koncentraciji, kako ne bi došlo do ožegotina na listovima.
   Veleiki nedostatak kalcijuma na paprici može se sprečiti ravnomernim zalivanjem i redovnim dodavanjem ovog elementa.

   Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.