Navodnjavanje vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588848
  Petrović Milan
  Učesnik

   Услед климатских промена и неравномерне количине падавина, недостатак воде у виноградима у појединим фенофазама развоја и развића представља све већи проблем виноградарима. Оптимална количина воде у земљишту за развој винове лозе је од 600 до 800 милилитара, равномерно распоређених, што зависи да ли је у питању винско или стоно грожђе као и сама структура земљишта. Наравно, зависно и од сортимента, лозне подлоге и од самих климатских услова у току године.

   Вода се на више начина губи из земљишта, продирањем у дубље слојеве, испаравањем са површине тла као и губитком кроз лисну масу тј. транспирацијом. У случају када је транспирација и испаравање веће од количине падавина, сматра се да је наступио сушни период. Недостатак воде као и вишак могу негативно узицати на сам раст и развој винове лозе.

   Потребе винове лозе за водом су различите, што зависи од саме фенофазе. Веће количине воде су неопходне у фенофазама пре самог кретања вегетације, приликом интензивног пораста ластара и зелених бобица. Када је оптимална влажност у земљишту, ефикасније је усвајање храњивих материја. На нашим експозицијама, потребе за наводњавањем су најчешће у периоду јун-август месец, када је пораст врло интензиван и лисне масе као и самих бобица а притом су и температуре највеће. Када бобице пређу у фазу шарка, смањује се потреба за наводњавањем јер и сами ластари престају са порастом у дужину, сазревају и одрвењавају. У случају вишка воде у фенофази сазревања смањује се проценат шећера у самој бобици.

   Постоје више начина наводња винове лозе. Вештачка киша има предности и мана приликом наводњавања док је најједноставнији начин систем кап по кап, где можемо утицати на количину утрошене воде, расопоред наводњавања као и прихрану самог засада фертигацијом.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.