Navodnjavanje mahunjača: pasulj, boranija, grašak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588782
  Knežević Jovana
  Učesnik

   Mahunjače su generalno otporne na sušu i ukoliko se gaje u uslovima navodnjavanja ne zahtevaju velike količine vode. Pasulj i boranija su otporniji na sušu od graška, ali grašak ipak bolje iskoristi rezervu zimske vlage u zemljištu zahvaljujući svojoj kraćoj vegetaciji.
   Pasulj je veliki potrošač vode, pa se jedino pravilniim navodnjavanjem postiže stabilan, kvalitetan i visok prinos. Prvo zalivanje je 3-4 sedmice po nicanju, drugo pred početak cvetanja, a svako sledeće zalivanje obavlja se u odnosu na količinu padavina i temperature. Vodi se računa i o broju navodnjavanja, jer preterana vlažnost može nepovoljno uticati na pasulj.
   Boranija dobro reaguje na zalivanje, pogotovu u vreme cvetanja i obrazovanja mahuna, ali se prilikom navodnjavanja vodi računa da se ide uz brazdu, nikako preko lista, jer u tom slučaju postoji mogućnost pojave i širenja bolesti.
   Grašak ima velike potrebe za vlagom, pa proizvodnja graška zahteva intenzivno navodnjavanje useva, skoro svakodnevno. Isto kao i kod boranije, navodnjavanje obavljati samo po zemlji izbegavajući da voda dohvati listove, jer u tom slučaju stvoriće se uslovi za razvoj oboljenja.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.