Napajanje krava i ovaca

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Grozdić Jovan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512910
  Grozdić Jovan
  Učesnik

   Napajanje stoke predstavlja značajnu stavku u ukupnim troškovima uzgoja. Životinjama je neophodan neometani pristup vodi, a takođe bi trebalo da su u mogućnosti da lako dođu do potrebnih količina. Voda je ključna za obavljanje više telesnih funkcija, među kojima su regulacija telesne temperature, rast, reprodukcija, proizvodnja mleka, te sluh i vid.
   Ipak, mada je napajanje stoke i živine podjednako važno kao i njihova ishrana, ovaj aspekt često pada u drugi plan. Neophodno je da budete proaktivni kada su u pitanju potrebe u vodi vaših životinja.
   Napajanje krava
   Kravlje mleko sačinjeno je od blizu 90% vode, pa ne čudi što je proizvodnja mleka usko povezana sa unosom vode. Kako bi mogle da piju više, jedu više, kao i da proizvode više mleka, krave zahtevaju neometan pristup svežoj i čistoj vodi.

   Dnevna količina vode za krave najpre zavisi od unosa suve materije obroka. Na primer, na svaki kilogram suve materije obroka krava bi trebalo da unese od 4 do 6 l vode. Takođe, da bi proizvele 1 l mleka, krave zahtevaju najmanje 4 l vode. Drugim rečima, visoko proizvodne mlečne rase moraju uneti više od 150 l vode svakog dana. Dnevni unos vode zavisi i od spoljašnje temperature, te se potreba za vodom povećava sa višim temperaturama.
   Krave vodu piju brzo, i do 20 l u minuti. Od brzine unosa vode zavisi i prinos mleka. Ukoliko se unos vode smanji 40%, smanjiće se i proizvodnja mleka i to za 25%. Iz ovih razloga, neophodno je da izađete u susret potrebama krava u vašem domaćinstvu za vodom. Krave vodu piju dok jedu, kao i neposredno nakon muže. Odgovaraju im velike vodene površine sa kojih mogu da piju brzo i neometano. Obezbedite im ovakve uslove, a vaše krave ješće više, imaće još veću potrebu za vodom, pa će se i prinos mleka povećati.
   Napajanje ovaca
   U zavisnosti od količine suve materije u obroku, temperature vazduha, te fiziološkog stanja organizma, potrebe u vodi kod ovaca variraće. U proseku, jedna ovca u toku dana zahteva 2,5 l vode za piće za svaki kilogram unete suve materije obroka.
   Potrebe u vodi u toku dana zavise i od godišnjeg doba. U proleće ovcama je neophodno obezbediti 3,5 do 4 l, a u leto 5 do 6 l, dok u jesen ovce zahtevaju 3 do 3,5 l vode. Zimi bi ovcama trebalo obezbediti 1,7 do 2,3 l vode po grlu. Ovce ne bi trebalo da oskudevaju u vodi, naročito grla u laktaciji. Žedne ovce slabije konzumiraju hrane, a to slabi i proizvodnju. U zimskim mesecima, može se dogoditi da ovce umesto da piju vodu, jedu sneg, a leti da piju iz ustajalih bara. Ovakav način napajanja ovaca je nepoželjan, jer su moguće prehlade i infekcije.
   Kada je u pitanju kvalitet vode za domaće živorinje on treba a bude kao i za ljude.
   Jovan Grozdić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.