Napajanje koza – Zdravko Dobrić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579549
  Dobrić Zdravko
  Učesnik

    

   Za dobro zdravlje i ishranu koza, potrebno je obezbediti slobodan pristup void. Voda ne sme biti zagađena. Od vitalnog je značaja da koze imaju uvek na raspolaganju dovoljne količine čiste vode za piće pa čak i kada pasu ili konzumiraju hraniva sa visokim sadržajem vode. Koze uzimaju manje količine vode pri ishrani sa kabastim hranivima niskog kvaliteta, a veće pri konzumiranju kabastih hraniva visokog kvaliteta. Ako se kozama ne obezbedi pristup void kao i dovoljna količina vode, može doći do smanjenja konzumiranja hrane i smanjenja proizvodnje.

   Pored ishrane, na konzumiranje vode utiču temperatura spoljašnje sredine, vlažnost vazduha, konzumiranje sol, temperature vode, mlečnost koze, koncetracija elektrolita itd. Optimalna temperatura vode za napajanje koze je 12 – 20 °C.

   Koze sa visokom proizvodnjom mleka imaju veće portebe za vodom od životinja manje mlečnosti. Za svaki kilogram proizvedenog mleka, potrebno je obezbediti litar i po vode više nego obično. Za svaki kilogram pojedene suve materije koza popije oko 4 litara vode. To znači da pri ishrani sa silažom ili pašom konzumiranje vode će biti manje. Životinja koja u toku dana konzumira tri kilograma sena i određenu količinu konćetrata, može da popije I do 15 litara vode.

   S obzirom na to da koze ne vole da piju odozgo, a i da bi se smanjilo zagađenje vode, pojilice je potrebno postaviti tako da budu u visini ramena, ili čak i više, kako bi se koze podigle na zadnje noge. Treba napomenuti da koze nerado piju vodu iz automatskih pojilica. U zimskom periodu koze se napajaju iz posude. Leti van objekta, mogu se koristiti korita od drveta i betona.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.