Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513264
  Gavrilović Olivera
  Učesnik

   S obzirom da je komercijalna proizvodnja organskog semena pšenice još uvek u povoju, nedostatak organskog semena na tržištu je evidentan. Registrovani proizvođači semenskog materijala iz organske proizvodnje, nude poljoprivrednim proizvođačima, sertifikovano organsko seme pšenice i drugih biljnih vrsta.

   Pored visokog prinosa i odličnog kvaliteta, efikasnije iskorišćavanje pristupačnog azota u zemljištu, tolerantnost na biotičke (bolesti i štetočine) i abiotičke (suša, niske temperature) stresove, robusna, elastična stabljika, tolerantna na poleganje, naročito u gustom sklopu, samo su neke od karakteristika koje moraju posedovati sorte za organsku proizvodnju.Za setvu o organskoj proizvodnji preporučuju se ozime sorte hlebne pšenice: Simonida, Rapsodija, Etida, Zvezdana, Pobeda, Renesansa, NS 40S.

   Pored hlebnih, na raspolaganju su i sorte pšenice za posebne namene. Sorta pšenice Bambi (namenjena proizvodnji tvrdog i čajnog keksa), sorta durum pšenice Dolap (namenjena proizvodnji testenina) i naročito popularna u uslovima organske proizvodnje, sorta spelta pšenice Nirvana (namenjena proizvodnji specijalnih vrsta hleba dobre svarljivosti, kao i bezglutenskih proizvoda).

   Olivera Gavrilović dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.