Najčešće greške koje nastaju pri izradi biznis planova

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 8 meseci ranije by Nešić Bojana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575646
  Nešić Bojana
  Učesnik

   Tok gotovine

   Pri izradi biznis plana fokus uglavnom bude na infrastrukturi koja je potrebna za pokretanje biznisa zapostavljajući tok gotovine kao bitan faktor planiranja poslova. Tok gotovine pomaže prilikom upravljanja finansijskim sredstvima npr. pri kontroli dužnika i poverilaca.

   Nejasan biznis plan

   Oni koji sastavljaju biznis planove kreću od pretpostavke da onaj koji čita biznis plan (npr. banka, investitor i sl.) razume opisani poslovni poduhvat. Zbog toga je važno da biznis plan obuhvata što više detalja koliko je moguće i elaborira sve što je potrebno  da bi se razjasnile potrebe biznisa.

   Nerealne pretpostavke

   Gotovo svi koji pišu biznis planove kreću od pretpostavke da će biznis obuhvaćen planom biti uspešan, a to ne nekada nije dobra procena. Iz tog razloga je preporučljivo uporediti planirani biznis sa sličnim biznisima u okruženju. Ciljevi biznisa bi trebalo da budu realistični i dostižni. Bolje krenuti od manjih ciljeva i postepeno ih povećavati kako se biznis bude razvijao.

   Rizici

   Dešava se da neki biznis planovi ne obuhvataju rizike i ne procenjuju ih. Važno je da biznis planovi uključe sve rizike i strategije kako se ti rizici mogu ublažiti.

   Konkurencija

   U biznis plan se često ne uključe informacije koje se odnose na konkurenciju. To se dešava ili zbog nedostatka informacija o konkurenciji ili zbog nepostojanja svesti o tome koliki je uticaj konkurencije na planirani biznis. U biznis planu važno je istaći prednosti koje planirani biznis ima u odnosu na konkurenciju.

   Dobavljači

   Važno je znati ko su dobavljači, kao i gde se oni nalaze. Oni mogu u mnogome doprineti efektivnom i efikasnom vođenju posla. Nekonstantna nabavka ili izostanak nabavke neophodnih inputa se mogu negativno odraziti na proizvodnju što može dovesti do problema u plasmanu. Stoga je potrebno napraviti dobre veze i kontakte sa dobavljačima kako bi se obezbedilo dugoročna stabilnost posla.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.