Nadzor nad uzgajanim životinjama – potreba i dužnost – Dragoljub Krajnović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512524
  Krajnović Dragoljub
  Učesnik

   Dužnost i obaveza svakog aktivnog vlasnika ili držaoca stoke i domaćih životinja je da stalno posmataju i kontrolišu, odnosno nadziru životinje na gazdinstvu. Ova aktivnost je neophodna da bi se pravovremeno ustanovile moguće zdravstvene promene ili nastanak bolesti kao posledica pogoršanog zdravstvenog stanja.Iskorišćeno vreme za nadzor nad životinjama zavisi pre svega od kategorije životinja i vrste proizvodnje. Pravilan i učestali postupak nadzora osetno smanjuje upotrebu lekova, sredstava i vremena za lečenje, ali i smanjenje nepoželjnih gubitaka u proizvodnji koji se u takvim situacijama kao posledica sigurno javljaju i utiču na smanjenje profita gazdinstva što predstavlja glavni problem uz , svakako održavanje dobrog zdravstvenog statusa uzgajanih životinja.

   Medjutim, stalni nadzor pored uzgajivača mora biti organizovani i u vidu kontrole i intervencija od strane ovlašćene vereinarske organizacije.Verinarska organizacija ima obavezu da se stara o zdravstvenoj zaštiti životinja i da za sprovođenje nadzora ima organizovanu i dostupnu dokumentaciju na samoj farmi ili u zajedničkoj evidenciji arhiviranoj u stanici za područje koje nadgleda.

   Vlasnik-uzgajivač i nadležna veterinaska organizacija (ambulanta, stanica,Vet.fakultet,itd.), zbog utvđivanja zdravstvene situacije i preduzetih postupaka u prevenciji i lečenju životinja imaju obavezu da obezbede prateću dokumentaciju koja je propisana“ Pravilnikom o sadržini inačinu vođenjaa evidencije o podacima iz oblasti veterinarstva i njihovom dostavljanju“. Ovaj pravilnik podrazumeva sledeću potrebnu dokumebtaciju u vidu obrazaca:
   – Ambulantni protokol (obrazac br.1);
   – Spisak zaštitnog cepljenja (obrazac br.2);
   – Spisak dijagnostičkih ispitivanja (obrazac br.3 );
   – Epizootiološki dnevnik (obrazac br.4);
   – Knjiga prijava držanja životinja radi intervencija veterinara (obrazac br.5);
   – Knjiga slanja materijala na laboratorijsko ispitivanje (obrazac br.6);
   – Knjiga veštačkog osemenjavanja krava (obrazac br.7);
   – Knjiga uginuća po vrstama (obrazac br.8);

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.