Nadzor nad IPARD projektom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513332
  Stefanović Živko
  Učesnik

   Nadzor nad IPARD projektom, odnosno kontrola na terenu sprovodi se najmanje tri puta za svako ulaganje: pre ugovaranja, pre plaćanja i ex post tj. tokom petogodišnjeg perioda nakon izvršenog konačnog plaćanja. Osim tih redovnih kontrola, kontrole na terenu mogu se obavljati i u bilo kojem trenutku za vreme trajanja investicije.

   Veliki broj korisnika smatra da je po potpisivanju ugovora urađen najveći deo posla. Sa aspekta administrativnih kontrola, može se reći da je to tako. Međutim, pred korisnikom je težak zadatak sprovođenja projekta u skladu sa odredbama Pravilnika i ugovora. Nepridržavanje odredaba propisanih u dokumentima u fazi nakon ugovaranja, može prouzrokovati odbijanje zahteva za isplatu, nakon što je korisnik već utrošio sopstvena sredstva .

   Za razliku od kontrole na terenu pre odobravanja projekta, koja obuhvata proveru lokacije i činjenice da ulaganje nije započelo, kontrola na terenu pre plaćanja vrlo je detaljna i obuhvata proveru i samog izvedenog projekta i zadovoljavanje svih ostalih zadanih kriterijuma.

   Kontrolori na terenu će izmeriti i izbrojati svaki pojedinačni komad opreme, pregledati pločice na kojima je upisan tip i model određenog uređaja, proveriti kapacitete, obaviti uvid u popis dugotrajne imovine, izmeriti površinu zasađene parcele, izbrojati životinje, itd.

   Na primer, Pravilnikom je propisano da na kraju ulaganja morate imati 20-300 mlečnih krava. Ako kontrola na terenu utvrdi da imate 19, odnosno 301 kravu, vaš projekat neće biti prihvatljiv. U skladu sa procedurama Agencije za plaćanja, za manja kršenja ugovornih odredaba kontrola na terenu može narediti otklanjanje nedostataka u propisanom roku, uz smanjenje iznosa povraćaja sredstava, dok će se za veća kršenja ugovornih obaveza odbiti zahtev i raskinuti ugovor.

   Nadzor nad projektom unutar pet godina nakon plaćanja sprovodi Agencija za plaćanja, odnosno Uprava za agrarna plaćanja čiji kontrolori će najmanje jednom u periodu od pet godina sprovesti kontrolu na terenu. Osim njih, kontrolu projekta mogu sprovesti i kontrolori unutrašnje revizije Agencije za plaćanja, kontrolori Agencije za reviziju sistema za sprovođenje programa Evropske unije, Ministarstva finansija, revizori Evropske komisije, Revizorskog suda EU, tako da se može dogoditi da projekat bude kontrolisan i nekoliko puta.

   Savetodavac za agroekonomiju,
   Živko Stefanović dipl.ing

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.